Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μπουρλότο από την Υπερδνειστερία: Ζητάει βοήθεια από τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει τον «ασφυκτικό κλοιό» της Μολδαβίας

Μπουρλότο από την Υπερδνειστερία: Ζητάει βοήθεια από τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει τον «ασφυκτικό κλοιό» της Μολδαβίας

Νέα εν δυνάμει εστία έντασης ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία δημιουργείται στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή που έχει αποσχιστεί από την Μολδαβία και συνορεύει με την Ουκρανία, περίπου στο ύψος της Οδησσού.

Βουλευτές της μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερίας απηύθυναν σήμερα Τετάρτη 28.2.2024 έκκληση στη Ρωσία ζητώντας «να προστατεύσει την περιοχή σε συνθήκες αυξημένης πίεσης από τη Μολδαβία».

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε περιλαμβάνει έκκληση προς το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την Κρατική Δούμα, τη Βουλή της Ρωσίας, ζητώντας όμως μόνο βοήθεια στις συνθήκες «οικονομικού αποκλεισμού από τη Μολδαβία» και όχι – τουλάχιστον προς το παρόν – στρατιωτικής.
«Η Μολδαβία έχει πραγματικά εξαπολύσει έναν οικονομικό πόλεμο κατά της Υπερδνειστερίας, δημιουργώντας σκόπιμα προϋποθέσεις για ένα δημοσιονομικό έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει το ψήφισμα που υιοθετήθηκε.

 

Οι τοπικοί βουλευτές απηύθυναν επίσης έκκληση μεταξύ άλλων στον ΟΑΣΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ καλώντας τους «να επηρεάσουν την ηγεσία της Μολδαβίας ώστε να επιστρέψει σε έναν επαρκή διάλογο».

Η δήλωση υιοθετήθηκε από το λεγόμενο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτό το σώμα είχε να συγκληθεί 18 ολόκληρα χρόνια!

Η Υπερδνειστερία είναι μια οντότητα – δεν αναγνωρίζεται ως κράτος – που αποσχίσθηκε από την Μολδαβία το 1990 μετά από μάχες στις οποίες πήραν μέρος και ρωσικά στρατεύματα.

Σε δημοψήφισμα που έγινε το 2006 οι κάτοικοί της – υπολογίζονται γύρω στο μισό εκατομμύριο – τάχθηκαν με «σοβιετικού τύπου» πλειοψηφία, κοντά στο 93%, υπέρ της ένωσης με την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η Υπερδνειστερία δεν συνορεύει με την Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς παρεμβάλλεται η Ουκρανία.

Πολλοί αναλυτές υπενθυμίζουν πως με παρόμοιο τρόπο οι ρωσόφιλοι κάτοικοι του Ντονμπάς ζήτησαν την στήριξη της Ρωσίας, γεγονός που αξιοποιήθηκε ως πρόσχημα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις