Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μπουτεφλίκα: Παραιτείται ο επί 20 χρόνια πρόεδρος της Αλγερίας!

Μπουτεφλίκα: Παραιτείται ο επί 20 χρόνια πρόεδρος της Αλγερίας!
φωτογραφία Reuters

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα ετοιμάζεται να παραιτηθεί, επικαλούμενος το άρθρο 102 του Συντάγματος, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Alnahar.

Βάσει του άρθρου αυτού, μια επιτροπή μπορεί να κρίνει πως ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα του για διάφορους λόγους, ή ο αρχηγός του κράτους – όπως στην περίπτωση του 82χρονου Μπουτεφλίκα – μπορεί να υποβάλει ο ίδιος την παραίτησή του.

Ο γηραιός πρόεδρος, αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του εδώ και πάνω από έναν μήνα, πιθανόν θα ανακοινώσει την παραίτησή του από το ανώτατο αξίωμα αύριο Τρίτη (2.4.2019), σύμφωνα με το αλγερινό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο επικαλέστηκε πολιτικές πηγές τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει.

Μπουτεφλίκα: Κυβερνήτης της Αλγερίας από τον… περασμένο αιώνα!

Το 1999 εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της χώρας με 74% των ψήφων και με την υποστήριξη του στρατού. Στη συνέχεια κέρδισε με 81% και δημοψήφισμα, το οποίο ενέκρινε την πολιτική του. Επανεξελέγη με 85% το 2004 , για τρίτη θητεία το 2009 με 90,2% και για τέταρτη το 2014.

Αναμόρφωσε την αλγερινή οικονομία, με ένα πενταετές σχέδιο (2000 – 2004) και ήταν πολύ ενεργός στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Το Δεκέμβριο του 2005 αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, το οποίο κατάφερε να το ξεπεράσει, έπειτα από εγχείριση.

Σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν το 2011, η νόσος του Μπουτεφλίκα δεν ήταν έλκος του στομάχου, αλλά καρκίνος του στομάχου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις