Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Μύλος με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ! Η επιστολή που προκάλεσε αλαλούμ

Ιράκ

Φεύγουν ή μένουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ; Ένα πραγματικό αλαλούμ, ανάλογο με την… τρικυμία εν κρανίω που επικρατεί πολλές φορές στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες ο πλανήτης.

Αφορμή για το μπάχαλο ήταν μια επιστολή που εστάλη σε Ιρακινούς αξιωματούχους και η οποία ενημέρωνε πως οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για να αποχωρήσουν από το Ιράκ. Μόνο που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, όπως έκανε στο θέμα των 52 στόχων στο Ιράν, διέψευσε και την αποχώρηση από το Ιράκ.

Η επιστολή που προκάλεσε το αλαλούμ ενημέρωνε τις αρχές του Ιράκ ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μετακινηθούν ενόψει των προετοιμασιών για την αποχώρησή τους από τη χώρα.

Click4more Ετοιμάζει το χτύπημα το Ιράν! Η Βουλή ορκίστηκε “θάνατο στις ΗΠΑ” και ανακοίνωσε 13 σενάρια εκδίκησης

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση να αποχωρήσουμε από το Ιράκ», έσπευσε να διαψεύσει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Δεν γνωρίζω τι είναι αυτή η επιστολή».

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι η επιστολή «ήταν ένα κακοδιατυπωμένο» προσχέδιο που είχε στόχο απλώς να υπογραμμίσει την αυξημένη κινητικότητα των αμερικανικών δυνάμεων.

«Ήταν ένα προσχέδιο, μη υπογεγραμμένο», εξήγησε ο στρατηγός Μάιλι. «Πρόκειται για ένα λάθος που διαπράχθηκε καλή τη πίστει».

Δείτε την επιστολή

Η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο αμερικανικός στρατός της ανακοίνωσε πως προετοιμάζει την αποχώρησή του από το Ιράκ σε επιστολή που συντάχθηκε από τον στρατηγό Ουίλιαμ Σίλι, επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Στο προσχέδιο της επιστολής ο στρατηγός Σίλι εξηγούσε ότι η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει να «μετακινεί» τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ με στόχο «την αποχώρηση από τη χώρα με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο». Η παράγραφος αυτή «είναι κακοδιατυπωμένη. Υπονοεί ότι επίκειται «αποχώρηση. Δεν συμβαίνει αυτό», απάντησε ο Μάιλι.

Οι ΗΠΑ διέθεταν μέχρι πρότινος 5.200 στρατιώτες στο Ιράκ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πολλές εκατοντάδες ακόμη αναπτύχθηκαν για την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε την Κυριακή από την κυβέρνηση της χώρας «να τερματίσει την παρουσία των ξένων στρατιωτών». Όμως το ψήφισμα του κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε από τους 168 βουλευτές που ήταν παρόντες, σε σύνολο 329, δεν είναι δεσμευτικό και η ιρακινή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει συνέχεια.

Ο Έσπερ αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ψηφοφορίας αυτής. «Κανένας από τους Κούρδους δεν συμμετείχε, σχεδόν όλοι οι σουνίτες δεν συμμετείχαν και πολλοί σιίτες συμμετείχαν έπειτα από απειλές», επεσήμανε.

«Οι Ιρακινοί δεν θέλουν να φύγουμε», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι εκεί για να τους βοηθήσουν να γίνουν κυρίαρχη χώρα, ανεξάρτητη και ευημερούσα. Το Ιράν δεν έχει την ίδια πρόθεση», υπογράμμισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις