Κόσμος

“Μύλος” στον ΟΗΕ με τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν! Δυσαρέσκεια, κόντρες, και ευθείες απειλές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Διπλωματικό “πόλεμο” έχει επιφέρει η απόφαση των ΗΠΑ να ενεργοποιήσει ξανά τις αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, με το κλίμα στον ΟΗΕ να γίνεται.. “εκρηκτικό”.\

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια μετά τη ανακοίνωση των ΗΠΑ πως «επανήλθαν» σε ισχύ οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, διότι «θα φαινόταν πως υπάρχει αβεβαιότητα» για το ζήτημα.

Τι ανακοίνωσε ο Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε χθες ότι πρακτικά «όλες» οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας επανήλθαν σε «ισχύ», μετά την εξαιρετική αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον την 20ή Αυγούστου να ζητήσει να κινηθεί σχετική διαδικασία.

Κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, αυτό συνεπάγεται επίσης ότι δεν θα εκπνεύσει η ισχύς του εμπάργκο στην πώληση συμβατικών όπλων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που τυπικά θα αρθεί τη 18η Οκτωβρίου.

Αντιδράσεις από τους 13

Αλλά τα 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιτείνουν πως η κίνηση της Ουάσινγκτον είναι άκυρη και δεν επιφέρει κανένα νομικό αποτέλεσμα, καθώς ο Πομπέο επικαλέστηκε μια ρήτρα της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018.

«Θα φαινόταν πως υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν και κατά πόσον ή όχι η διαδικασία (…) κινήθηκε πράγματι και συνεπακόλουθα εάν (η αναστολή) των κυρώσεων (…) συνεχίζεται ή όχι», ανέφερε ο Γκουτέρες σε επιστολή του προς το ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ΟΗΕ δεν μπορεί «να ενεργήσει σαν μην υπάρχει αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ παρέχουν διοικητική και τεχνική υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εφαρμογή των κυρώσεων και ο Γκουτέρες διορίζει ανεξάρτητους ειδικούς για την επιτήρησή της. Ο ΓΓ ξεκαθάρισε πως καθώς «εκκρεμεί να διασαφηνιστεί» το καθεστώς των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για να χορηγηθεί τέτοια υποστήριξη.

Η Ουάσινγκτον διατείνεται πως ήταν σε θέση να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη ρήτρα snapback, την επαναφορά των κυρώσεων σε ισχύ, διότι η απόφαση του ΣΑ με την οποία υιοθετήθηκε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης αναφέρει πάντα πως οι ΗΠΑ είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία.

Απειλές για όποιο μέλος δεν εφαρμόσει τις κυρώσεις!

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο απείλησε ότι αν οποιοδήποτε κράτος μέλος του ΟΗΕ δεν εφαρμόσει τις κυρώσεις η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων σε βάρος του, θα φροντίσει να «λογοδοτήσει».

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να αναγκάσει το Ιράν να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας Ντμίτρι Πολιάνσκι αντέδρασε μέσω Twitter: «Είχαμε πει όλοι ξεκάθαρα τον Αύγουστο ότι η αμερικανική διεκδίκηση για την επανενεργοποίηση των κυρώσεων είναι παράνομη. Κουφή είναι η Ουάσινγκτον;».

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία – στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ επί δεκαετίες – τόνισαν την Παρασκευή στο ΣΑ ότι οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια για την επιβολή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ξανά δεν θα έχει «κανένα νομικό αποτέλεσμα».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στα ΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί από την πλευρά του σημείωσε χθες μέσω Twitter ότι «η παράνομη και ψευδής ‘προθεσμία’ των ΗΠΑ ήρθε κι έφυγε (…) Το να κολυμπούν ενάντια στα διεθνή ρεύματα το μόνο που θα τους φέρει είναι περισσότερη απομόνωση».

Καταδίκη από την Ρωσία

Από τη μεριά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη μονομερή δήλωση των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές της Ουάσινγκτον στερούνται νομικής βάσης.

“Οι παράνομες πρωτοβουλίες και ενέργειες των ΗΠΑ δεν μπορούν εξ ορισμού να έχουν νόμιμες διεθνείς συνέπειες για τις άλλες χώρες”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία, σημαντική σύμμαχος του Ιράν, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για μια “θεατρική παράσταση” και υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δηλώσεις “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

“Θέλουν να φορέσουμε… γυαλιά εικονικής πραγματικότητας”

Επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι “επιδιώκουν να αναγκάσουν όλον τον κόσμο να φορέσει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας” και να αποδεχθεί τη δική τους οπτική για τα γεγονότα.

Η στάση της Ουάσινγκτον προκαλεί “μεγάλο πλήγμα στην αρχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” και δείχνει ανοιχτά “περιφρόνηση για τις αποφάσεις του και για τη διεθνή νομοθεσία στο σύνολό της”, προσθέτει η Μόσχα.

“Αυτό είναι απαράδεκτο, κι όχι μόνον για μας, αλλά και για τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επίσης”, υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία προσθέτει εξάλλου ότι “υποστηρίζει πλήρως” τη θέση της πλειονότητας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία οι πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον είναι νομικά “κενές” και σημειώνει ότι οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συνεχιστούν.

Κάλεσμα από το Ιράν για καταδίκη των ΗΠΑ

Η Τεχεράνη κάλεσε σήμερα τον κόσμο να “μιλήσει με μια φωνή” κατά των “ανεύθυνων ενεργειών” των ΗΠΑ, μετά την μονομερή δήλωση της Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης επανήλθαν σε ισχύ.

“Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα και όλες τις χώρες του κόσμου να αντιταχθούν στις ανεύθυνες αυτές ενέργειες” των ΗΠΑ και “να μιλήσουν με μια φωνή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στη μολυσμένη θάλασσα η λύτρωση από τη ζέστη στη Γάζα - Οι εκτοπισμένοι δροσίζονται και πλένουν τα ρούχα τους, «φούρνος» οι σκηνές
Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας έχει εκτοπιστεί - Χιλιάδες οικογένειες ζουν πλέον σε πρόχειρους καταυλισμούς, σκηνές ή κατεστραμμένα κτίρια
Κόσμος κάνει μπάνιο στη Γάζα
Μαρί Φρανς βαν Χέιλ: Ποια είναι η σύζυγος του Άντι Μπέρναμ – Από το «Ραντεβού στα Τυφλά» στην Ντάουνινγκ Στριτ
Ο πρώην δήμαρχος του Μάντσεστερ και νικητής της πρόσφατης αναπληρωματικής εκλογής στο Μάκερφιλντ Άντι Μπέρναμ, θεωρείται το απόλυτο φαβορί στη μετά - Στάρμερ εποχή
Μαρί-Φρανς βαν Χέιλ: Η σύζυγος του Άντι Μπέρναμ
Ο αμερικανικός λογαριασμός της Μελόνι: Γιατί η ρήξη με τον Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή της το 2027
Τραμπ και Μελόνι δεν είναι φίλοι όπως παλιά - Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Τραμπ υποστήριξε ότι τον «ικέτευσε» για μια φωτογραφία σε πρόσφατη συνάντηση της G7
Τζόρτζια Μελόνι
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν έχει συμφωνήσει για τις επιθεωρήσεις στα πυρηνικά του, 19 εκατ. βαρέλια διέσχισαν χθες τα Στενά του Ορμούζ»
«Με βάση αυτό και άλλες σημαντικές παραχωρήσεις που κάνει το Ιράν, συμφώνησα να επιτρέψω τα Στενά του Ορμούζ να παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς περαιτέρω ναυτικό αποκλεισμό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
τραμπ
Η συγκλονιστική μαρτυρία Αμερικανού πιλότου F-15 για την επίθεση που δέχτηκε από Ιρανικά drone: Κινούνταν σε σχηματισμό «μέδουσας»
Ο πιλότος διασώθηκε ώρες μετά την εκτίναξή του από το αεροσκάφος, ενώ ο αξιωματικός συστημάτων όπλων διέφυγε την αιχμαλωσία από τους Ιρανούς στα βουνά
f15