Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η μυστική ιστορία: Η εκστρατεία του Ψυχρού Πολέμου και ο Τιτανικός

Τιτανικός Φωτογραφία αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο ωκεανογράφος που ανακάλυψε τον Τιτανικό το 1985 Robert Ballard επισημαίνει ότι κανείς δεν είχε επικεντρωθεί στο πώς έφτασαν στην ανακάλυψη.

Ήταν τον Απρίλιο του 1912 που ο Τιτανικός χτύπησε παγόβουνο και βυθίστηκε στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Την εποχή που βγήκε στις αίθουσες ο Τιτανικός του James Cameron δεν ήταν γνωστό ότι ανακαλύφθηκε λόγω μυστικής στρατιωτικής εκστρατείας του Ψυχρού Πολέμου.

Ήταν την περασμένη δεκαετία που το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ένιωσε άνετα να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην ανακάλυψη. Ο ωκεανογράφος Robert Ballard είχε συναντηθεί με το Ναυτικό το 1982 για να ζητήσει χρηματοδότηση. Ήθελε να αναπτύξει τη ρομποτική υποβρύχια τεχνολογία που χρειάστηκε για να βρει το βυθισμένο σκάφος.

https://www.youtube.com/watch?v=Nedh7uq_VDM

Τιτανικός: Η ανακάλυψη

Το Ναυτικό ενδιαφέρθηκε για την τεχνολογία. Αλλά αυτό μόνο επειδή ήθελε να διερευνήσει τα συντρίμμια δύο βυθισμένων πυρηνικών υποβρυχίων. Του USS Thresher και του USS Scorpion. Βρίσκονταν στο βάθος του Βόρειου Ατλαντικού και οι Αμερικανοί στρατιώτες ήθελαν να μάθουν τη μοίρα των πυρηνικών αντιδραστήρων που τροφοδοτούσαν τα πλοία.

Η αποστολή ήταν να συμβάλει στον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής ασφάλειας της διάθεσης πρόσθετων πυρηνικών υλικών στον ωκεανό. Οι ΗΠΑ θέλησαν επίσης να διερευνήσουν τη θεωρία ότι τα πλοία καταστράφηκαν στα χέρια των σοβιετικών.

Ο διοικητής του ναυτικού του ΟΗΕ δήλωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή για τα Thresher και Scorpion, αν υπήρχε χρόνος θα μπορούσε ο Ballard να κάνει ό,τι θέλει με την τεχνολογία σόναρ. Έχοντας 12 μέρες ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βρει τον Τιτανικό. Και τελικά έκανε την ανακάλυψη ακολουθώντας μια θεωρία που είχε αναπτύξει.

“Το ναυτικό δεν περίμενε ποτέ να βρω τον Τιτανικό. Και έτσι όταν έγινε αυτό, έγιναν πραγματικά νευρικοί λόγω της δημοσιότητας. Αλλά οι άνθρωποι ήταν τόσο επικεντρωμένοι στον μύθο του Τιτανικού που ποτέ δεν συνέδεσαν τα σημεία”.

Πηγή: News.com.au

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις