Κόσμος

Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ

Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε σήμερα (06.07.2025) ότι η οργάνωσή του, η οποία αποδυναμώθηκε σημαντικά από τον πόλεμο με το Ισραήλ, δεν θα «συνθηκολογήσει» ούτε θα παραδώσει τα όπλα της, παρά την έντονη πίεση που αντιμετωπίζει για να αφοπλιστεί.

«Η απειλή του Ισραήλ δεν θα μας κάνει να συνθηκολογήσουμε, δεν θα αφήσουμε κανέναν σήμερα να μας πει να μαλακώσουμε τις θέσεις μας και να παραδώσουμε τα όπλα μας», δήλωσε ο Ναΐμ Κάσεμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το οποίο μεταδόθηκε σε χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, για τον εορτασμό της σιιτικής θρησκευτικής γιορτής Ασούρα.

Αύριο Δευτέρα πρόκειται να βρεθεί στη Βηρυτό ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπαράκ και οι λιβανέζικες αρχές αναμένεται να του διαβιβάσουν την απάντησή τους στο αίτημά του να αφοπλιστεί η σιιτική οργάνωση ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με επίσημη πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Ναΐμ Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη, να σταματήσει τις επιθέσεις του (…), να απελευθερώσει τους Λιβανέζους κρατούμενους».

Ο Κάσεμ ζήτησε εξάλλου να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον πόλεμο που έληξε τον Νοέμβριο.

Τότε «θα είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο στάδιο, το οποίο είναι η συζήτηση για την εθνική στρατηγική ασφάλειας και άμυνας» του Λιβάνου, ένας όρος που περιλαμβάνει και το ζήτημα του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, πρόσθεσε.

Ο Ναΐμ Κασέμ διαδέχθηκε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της σιιτικής οργάνωσης και του Ισραήλ.

Παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου, μετά από περισσότερο από έναν χρόνο εχθροπραξιών συμπεριλαμβανομένων δύο μηνών ανοιχτού πολέμου, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις στον Λίβανο, με στόχο, όπως λέει, τη Χεζμπολάχ.

Παράλληλα ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος θα έπρεπε να έχει αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά του από τον Λίβανο, διατηρεί πέντε θέσεις στο νότιο τμήμα της χώρας, τις οποίες θεωρεί στρατηγικές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 90
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη
Politico: Ο Σάντσεθ στοχεύει στην επανεκλογή του με φόντο τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των υποθέσεων διαφθοράς με συγγενείς και συνεργάτες του, ο Πέδρο Σάντσεθ, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια περί στέγασης για να επανεκλεγεί
Πέδρο Σάντσεθ