Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ναρκέμπορας δραπέτευσε ανενόχλητος από φυλακή της Κολομβίας

Ναρκέμπορας δραπέτευσε ανενόχλητος από φυλακή της Κολομβίας
Ο ναρκέμπορας Juan Larinson Castro Estupiñán ή «Mataba»

Κορυφαίος ναρκέμπορας δραπέτευσε ανενόχλητος από φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Μπογκοτά ξεσκεπάζοντας έτσι τη βαθιά ριζωμένη διαφθορά που επικρατεί στις φυλακές της Κολομβίας.

Ο ναρκέμπορας Juan Larinson Castro Estupiñán με το ψευδώνυμο «Mataba» δραπέτευσε από τη φυλακή φορώντας στολή δεσμοφύλακα περνώντας έτσι από πολλά σημεία ελέγχου ασφαλείας. Ο Mataba ήταν ο πρώην αρχηγός συμμορίας λαθρέμπορων ναρκωτικών με την ονομασία Cordillera Sur που έχει τη βάση της το νότιο τμήμα του Nariño και η οποία αποτελεί υποομάδα της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης Urabeños.

Ο ναρκέμπορας Mataba συνελήφθη το Μάιο του 2021 με τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων, της ανθρωποκτονίας και του εκβιασμού και δραπέτευσε από τη φυλακή La Picota στις 18 Μαρτίου 2022 προφανώς με βοήθεια από μέσα.

Η στολή που φορούσε ο ναρκέμπορας τη στιγμή της απόδρασής του από τη φυλακή. Φωτογραφία: suministrada – Inpec

Πλάνο από βίντεο που δόθηκε στα ΜΜΕ δείχνει τον Mataba να περνάει από κάμερες ασφαλείας και σημεία ελέγχου με στολή δεσμοφύλακα. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανακάλυψαν την απουσία του κατά τη διάρκεια της καθημερινής καταμέτρησης των κρατουμένων στην πτέρυγα όπου βρισκόταν ο Mataba.

Ο Mataba ασκούσε αυστηρό έλεγχο στη διακίνηση ναρκωτικών σε μεγάλο μέρος του νοτιοδυτικού διαμερίσματος του Nariño. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στενός σύμμαχος του πρώην ηγέτη των Urabeños, Dairo Antonio Úsuga, με το ψευδώνυμο «Otoniel», ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο μετά από ένα πολυετές ανθρωποκυνηγητό.

Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές ο Mataba είχε συνάψει συμφωνίες κοκαΐνης με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN), με αντιφρονούντες των πλέον αποστρατευμένων Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και με το Μεξικανικό Καρτέλ Σιναλόα.

Ο δραπέτης ναρκέμπορας με στολή δεσμοφύλακα όπως τον κατέγραψε κάμερα ασφαλείας της φυλακής La Picota. Πηγή: bluradio.com

Η απόδραση του Mataba αποκαλύπτει για άλλη μια φορά πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η διαφθορά στις φυλακές της Κολομβίας ενώ θέτει σε κίνδυνο μια σειρά από ποινικές υποθέσεις στις οποίες είχε εμπλοκή. 

Καθώς η έρευνα για την απόδρασή του έχει μόλις ξεκινήσει, φαίνεται δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Mataba θα μπορούσε να είχε πραγματοποιήσει αυτό το σχέδιο, να περάσει, δηλαδή, από πολλούς ελέγχους φορώντας στολή δεσμοφύλακα, χωρίς εσωτερική βοήθεια.

Η La Picota είναι γνωστή για τις αποδράσεις κρατουμένων

Έρευνα του Κολομβιανού μέσου ενημέρωσης Caracol, αποκάλυψε ότι ο Carlos Mattos, ένας επιχειρηματίας που περίμενε να δικαστεί με την κατηγορία της δωροδοκίας, μπαινόβγαινε στη φυλακή για να έχει ιδιωτικές συναντήσεις στο γραφείο του στη Μπογκοτά.

Αποκαλύφθηκε ότι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον βοηθούσαν να μπαινοβγαίνει στη φυλακή και για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος της Κολομβίας απέλυσε τον επικεφαλής της σωφρονιστικής υπηρεσίας της χώρας. 

Μια πιο σοβαρή συνέπεια της απόδρασης του Mataba είναι ότι αποδυναμώνει την υπόθεση εναντίον ανώτατων στρατιωτικών διοικητών που φέρονται να συμμετείχαν στο εμπόριο ναρκωτικών. Τον Φεβρουάριο, ένας απόστρατος στρατηγός και δύο απόστρατοι συνταγματάρχες κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν τον Mataba να εδραιώσει τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών κατά μήκος της ακτής του Nariño στον Ειρηνικό, παρέχοντάς του στρατιωτικές πληροφορίες.

Πηγή: JUAN DIEGO POSADA / insightcrime.org

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις