Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

ΝΑΤΟ: Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα είναι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Νορβηγίας

Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα γίνει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Νορβηγίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Ο διορισμός έγινε παρά τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης ότι ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της Norges Bank.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως επικεφαλής της Τράπεζας της Νορβηγίας «γύρω στην 1η Δεκεμβρίου», όπως διευκρίνισε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

«Αναμένεται ότι η ημερομηνία έναρξης θα είναι γύρω στην 1η Δεκεμβρίου, αλλά αυτό θα οριστικοποιηθεί με την υπογραφή του συμβολαίου σύντομα», σύμφωνα με το νορβηγικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο Στόλτενμπεργκ θα είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των επιτοκίων και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και για την εποπτεία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισ. δολαρίων.

Ο Στόλτενμπεργκ, με σπουδές στα οικονομικά και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ήταν πρωθυπουργός της Νορβηγίας το 2000-01 και το 2005-13 πριν γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ την επόμενη χρονιά. Έχει επίσης υπάρξει υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας.

Η Ίντα Γουόλντεν Μπάκε, υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας και βασική ανταγωνίστρια του Στόλτενμπεργκ για τη θέση αυτή, θα εκτελεί χρέη διοικητού έως ότου αναλάβει ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις