Κόσμος

ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ συγχαίρει τα κράτη μέλη… εκτός από την Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη «θεαματική άνοδο» των στρατιωτικών δαπανών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που γιορτάζει τα 70 του χρόνια αυτήν την εβδομάδα, εξαιρώντας, ωστόσο, τη Γερμανία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από την άφιξή μου στον Λευκό Οίκο, «πρόκειται για μια θεαματική άνοδο», «οι άνθρωποι πληρώνουν και εγώ είμαι πολύ χαρούμενος» είπε ο Ρεπουμπλικάνος, ενώ υποδεχόταν τον γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, αν κι αναγνώρισε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ βελτιώθηκαν στην ανάληψη μεγαλύτερου μεριδίου δαπανών, πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα τα δει να δαπανούν ακόμα περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

«Εργαστήκαμε μαζί προκειμένου να καταφέρουμε ορισμένοι από τους συμμάχους μας να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ονομάζεται καταμερισμός βάρους» σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Στόλτενμπεργκ.

Το… πέταξε ξανά το παράπονο

Ο δισεκατομμυριούχος επανέλαβε βέβαια το παράπονό του ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν δυσανάλογο μερίδιο των αμυντικών δαπανών.

Εξάλλου, τόνισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ είναι καλές αλλά κι η σχέση της Ουάσιγκτον με τον Στόλτενμπεργκ είναι «εξαιρετική».

“Πυρά” και πάλι κατά της Γερμανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε ότι θα ήθελε να δει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να πληρώνουν άνω του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ απέκλεισε τη Γερμανία:

«Ειλικρινά, η Γερμανία δεν πληρώνει το μερίδιο που της αναλογεί».«Δεν πληρώνουν αυτά που θα έπρεπε να πληρώσουν. Πληρώνουν κοντά στο 1%».

«Νιώθω μεγάλο σεβασμό για την Άγγελα (Μέρκελ) και νιώθω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα» εξήγησε ο Τραμπ, αναφέροντας ότι ο πατέρας του ήλθε από τη Γερμανία.

«Νιώθω απίθανα συναισθήματα για τη Γερμανία, όμως δεν πληρώνουν όσα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πληρώνουν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν την Ευρώπη, όμως «προστατεύουμε χώρες που εκμεταλλεύτηκαν τις ΗΠΑ» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο εμπόριο. «Θέλουμε απλά δικαιοσύνη».

Απειλεί ξανά για τα σύνορα με το Μεξικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε για άλλη μια φορά σήμερα ότι ήταν έτοιμος να κλείσει, εφόσον ήταν αναγκαίο, τα νότια σύνορα της χώρας, όμως το Μεξικό συνέλαβε χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες και οι ενέργειές του “κάνουν τη σημαντική διαφορά” στο μεταναστευτικό.

Την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να κλείσει τα σύνορα αν οι μεξικανικές αρχές δεν λάμβαναν μέτρα για να ανακόψουν την παράνομη μετανάστευση.

Η αμερικανική κυβέρνηση έριξε τους τόνους σήμερα, υποστηρίζοντας ότι το Μεξικό αναλαμβάνει τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί, αλλά το Μεξικό έχει συλλάβει “χιλιάδες ανθρώπους” το τελευταίο διάστημα, κάτι που έχει βοηθήσει να αλλάξει σημαντικά η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία