Κόσμος

ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ συγχαίρει τα κράτη μέλη… εκτός από την Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη «θεαματική άνοδο» των στρατιωτικών δαπανών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που γιορτάζει τα 70 του χρόνια αυτήν την εβδομάδα, εξαιρώντας, ωστόσο, τη Γερμανία.

Από την άφιξή μου στον Λευκό Οίκο, «πρόκειται για μια θεαματική άνοδο», «οι άνθρωποι πληρώνουν και εγώ είμαι πολύ χαρούμενος» είπε ο Ρεπουμπλικάνος, ενώ υποδεχόταν τον γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, αν κι αναγνώρισε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ βελτιώθηκαν στην ανάληψη μεγαλύτερου μεριδίου δαπανών, πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα τα δει να δαπανούν ακόμα περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

«Εργαστήκαμε μαζί προκειμένου να καταφέρουμε ορισμένοι από τους συμμάχους μας να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ονομάζεται καταμερισμός βάρους» σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Στόλτενμπεργκ.

Το… πέταξε ξανά το παράπονο

Ο δισεκατομμυριούχος επανέλαβε βέβαια το παράπονό του ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν δυσανάλογο μερίδιο των αμυντικών δαπανών.

Εξάλλου, τόνισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ είναι καλές αλλά κι η σχέση της Ουάσιγκτον με τον Στόλτενμπεργκ είναι «εξαιρετική».

“Πυρά” και πάλι κατά της Γερμανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε ότι θα ήθελε να δει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να πληρώνουν άνω του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ απέκλεισε τη Γερμανία:

«Ειλικρινά, η Γερμανία δεν πληρώνει το μερίδιο που της αναλογεί».«Δεν πληρώνουν αυτά που θα έπρεπε να πληρώσουν. Πληρώνουν κοντά στο 1%».

«Νιώθω μεγάλο σεβασμό για την Άγγελα (Μέρκελ) και νιώθω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα» εξήγησε ο Τραμπ, αναφέροντας ότι ο πατέρας του ήλθε από τη Γερμανία.

«Νιώθω απίθανα συναισθήματα για τη Γερμανία, όμως δεν πληρώνουν όσα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πληρώνουν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν την Ευρώπη, όμως «προστατεύουμε χώρες που εκμεταλλεύτηκαν τις ΗΠΑ» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο εμπόριο. «Θέλουμε απλά δικαιοσύνη».

Απειλεί ξανά για τα σύνορα με το Μεξικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε για άλλη μια φορά σήμερα ότι ήταν έτοιμος να κλείσει, εφόσον ήταν αναγκαίο, τα νότια σύνορα της χώρας, όμως το Μεξικό συνέλαβε χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες και οι ενέργειές του “κάνουν τη σημαντική διαφορά” στο μεταναστευτικό.

Την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να κλείσει τα σύνορα αν οι μεξικανικές αρχές δεν λάμβαναν μέτρα για να ανακόψουν την παράνομη μετανάστευση.

Η αμερικανική κυβέρνηση έριξε τους τόνους σήμερα, υποστηρίζοντας ότι το Μεξικό αναλαμβάνει τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί, αλλά το Μεξικό έχει συλλάβει “χιλιάδες ανθρώπους” το τελευταίο διάστημα, κάτι που έχει βοηθήσει να αλλάξει σημαντικά η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτοκτόνησε γιος Νορβηγών διπλωματών που έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια από τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επστάιν
Το ζευγάρι των Νορβηγών είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τον ρόλο του στις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Τζέφρι Επστάιν
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ καλεί τους ιδιοκτήτες ιρανικών επιχειρήσεων να μην απολύουν προσωπικό: «Πρέπει να υποστηριχθούν»
«Οι εργαζόμενοι στον παραγωγικό τομέα πρέπει να υποστηριχθούν δίνοντας προτεραιότητα στην κατανάλωση προϊόντων που κατασκευάζονται στη χώρα», προέτρεψε ο ανώτατος ηγέτης
Μοτζταμπά Χμαενεΐ
Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική κάβα της Σαουδικής Αραβίας, επειδή ξέμεινε από προμήθειες λόγω του πολέμου στο Ιράν
Τα ράφια στην κάβα είναι ως επί το πλείστον άδεια και τα μόνα διαθέσιμα είναι ακριβές ή λιγότερο γνωστές μάρκες, τόνισαν πέντε άτομα που επισκέφτηκαν το κατάστημα στο Ριάντ τις τελευταίες ημέρες
Αλκοόλ
Βίντεο με άγρια επίθεση που δέχτηκε Γαλλίδα μοναχή στο Όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ - Εβραίος την έσπρωξε και την κλώτσησε
Η μοναχή υπέστη εκδορές στο πρόσωπο, αλλά δεν αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 36χρονο άνδρα που φορούσε παραδοσιακή εβραϊκή ενδυμασία
Ιερουσαλήμ