Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

ΝΑΤΟ: Συζητούν στο Βερολίνο την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στη σκιά των απειλών

ΝΑΤΟ: Συζητούν στο Βερολίνο την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στη σκιά των απειλών

Στο Βερολίνο είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, όπου σήμερα (14.05.2022) το απόγευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν, για πρώτη φορά, το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και αυτό εν μέσω απειλών από τη Ρωσία και με την Τουρκία να γίνεται… «αγκάθι».

Η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου και το μεγάλο αγκάθι είναι η Τουρκία, που θέλει… παζάρια και διεμήνυσε ότι δεν συμφωνεί με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Μάλιστα οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών, η Σουηδή Αν Λίντε και ο Φινλανδός Πέκα Χααβίστο θα συναντηθούν με τον Τούρκο ομόλογό τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η άτυπη σύνοδος του Βερολίνου γίνεται μερικές μέρες μετά τη δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας ότι τάσσονται υπέρ της ένταξης της -για καιρό ουδέτερης- χώρας τους στο NATO, με την επίσημη απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Κυριακή, ενώ και η γειτονική Σουηδία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με μια ένταξή της στο NATO τις ερχόμενες μέρες.

Στην διήμερη συνάντηση, που φιλοξενείται από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και στην οποία θα μετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να αρχίσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την Στρατηγική Αντίληψη του NATO, το κατευθυντήριο έγγραφο της συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια.

Η Στρατηγική Αντίληψη αναμένεται να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκρίνισης του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη και, για πρώτη φορά, καθοδήγηση όσον αφορά την Κίνα.

Το τελικό προσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες του NATO στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής τους που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις