Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Νέα εμπόδια του ΔΝΤ για το χρέος! Δημοσίευμα κόλαφος από το γερμανικό MNI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Και ξανά… μπλόκο στο πολιτικό σκηνικό για το χρέος. “Εάν η ελάφρυνση χρέους εξακολουθεί να εξαρτάται από όρους και προϋποθέσεις το 2019, τότε αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες του Ταμείου”, δηλώνει ξεκάθαρα αξιωματούχος που γνωρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ και περιπλέκει για μία ακόμη φορά το θέμα των διαπραγματεύσεων.

Αυτό που προέκυπτε κατά την διάρκεια της ημέρας -σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο- ήταν πως βρισκόμασταν… μια ανάσα από τη συμφωνία Αθήνας – δανειστών για το πρώτο πακέτο μέτρων. “Πήρε καιρό αλλά έχουμε συμφωνία για το πρώτο πακέτο μέτρων” τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως εκτός από το θέμα του χρέους, ανοιχτό είναι ακόμη και το ζήτημα με τον “κόφτη“, τον αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης των μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωστόσο το ΔΝΤ φαίνεται πως έχει τις ενστάσεις του και θέτει εμπόδια, αφού οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων δεν μοιάζουν αρκετές για το Ταμείο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές του γερμανικού πρακτορείο ΜΝΙ.

Τι λέει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός για την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως το Ταμείο δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιλογές των Ευρωπαίων που θα συνδέουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, όπως διαφαίνεται ότι επιδιώκει κυρίως η Γερμανία.

Αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνα με το σκεπτικό του ΔΝΤ, ενώ η Ελλάδα θα παρέμενε σε πρόγραμμα, οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα δεσμεύονταν επί συγκεκριμένων αποφάσεων. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό το Ταμείο επιμένει σε έναν αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, που θα συνδέεται παραδείγματος χάριν με τη δυναμική του ΑΕΠ.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως κυρίως η Γερμανία δεν… συζητά καν το ενδεχόμενο εντός τέτοιου μηχανισμού ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, έχει ήδη κυκλόφορήσει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν τη δόση, μεταθέτοντας για το φθινόπωρο τις συζητήσεις για το χρέος, οπότε και το Ταμείο θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να συμμετέχει ή όχι στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, το γερμανικό ΜΝΙ αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει πολιτικά τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία, που πρέπει να “περάσουν” από τα εθνικά τους κοινοβούλια την έγκριση της εκταμίευσης, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, κάτι που δημιουργεί… εκνευρισμό.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ντένις Κόλμπεργκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΜΝΙ σημείωσε συγκεκριμένα πως “πολλοί υπουργοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για μας δεν υφίσταται τέτοια ερώτηση (σ.σ. για εκταμίευση χωρίς συμμετοχή του Ταμείου). Ο υπουργός είναι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση το Μάιο, όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς εικασίες”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε