Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέα επεισόδια στον “πόλεμο” ΗΠΑ – Κίνας! Απειλές για νέες κυρώσεις, επιστρέφουν διπλωμάτες στο Πεκίνο

Νέα επεισόδια στον “πόλεμο” ΗΠΑ – Κίνας! Απειλές για νέες κυρώσεις, επιστρέφουν διπλωμάτες στο Πεκίνο

Νέες εξελίξεις “κυοφορεί” η κάθε ημέρα στην κόντρα ΗΠΑ – Κίνας, με καινούργιες κυρώσεις και διπλωματικό “πόλεμο”.

Τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης από τη Δευτέρα και προκειμένου “να τιμωρήσει την Κίνα για τη συμπεριφορά της απέναντι στο Χονγκ Κονγκ”, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τον σχετικό νόμο (the Hong Kong Autonomy Act) τη Δευτέρα, ο οποίος του επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας για Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στην επιβολή της νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, το Bloomberg News μετέδωσε ότι ο Τραμπ απέκλεισε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους για την ώρα, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Νέοι περιορισμοί στην Huawei

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιτέθηκε επίσης εκ νέου στην Κίνα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας για τις κινεζικές εταιρίες, όπως η Huawei, που έχουν κατηγορηθεί ότι διευκολύνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

click4more: ΗΠΑ: Νέο τραγικό ρεκόρ! 67.600 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο “θα πρέπει να γνωρίζουν” ότι, αν συνεργάζονται με την Huawei, “συνεργάζονται με μία επιχείρηση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαίωματα.”

Ο Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα έχει σύντομα ένα άλλο πακέτο αποφάσεων για τις κινεζικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα αντανακλούν την ανάγκη προστασίας των δεδομένων Αμερικανών πολιτών από το Πεκίνο.

Επιστροφή περισσότερων από 100 Αμερικανών διπλωματών στην Κίνα

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 100 Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους επέστρεψαν χθες, Τετάρτη, στην Κίνα, σύμφωνα με εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα του υπουργείου των Εξωτερικών, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει για το σχέδιο της να στελεχώσει τη διπλωματική αποστολή της.

Μία ειδικά ναυλωμένη πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ντάλες έξω από την Ουάσινγκτον έχοντας ως προορισμό την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπου οι επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλο αεροσκάφος με διακριτικά ιατρικών επιχειρήσεων, πριν πετάξουν για την κινεζική πόλη Γκουανγκζού.

Η πτήση αυτή ήταν η δεύτερη από τις αρκετές που απαιτούνται για την επιστροφή περισσότερων από 1.200 Αμερικανών διπλωματών με τις οικογένειες τους, ενώ ήταν η πρώτη από τότε που οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου βρέθηκαν σε αδιέξοδο πριν από δύο εβδομάδες.

Το αδιέξοδο προκλήθηκε από τους όρους που η Κίνα ήθελε να επιβάλει στους Αμερικανούς, οδηγώντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ακύρωση των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί προσωρινά να διεξαχθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις