Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέα επίθεση Τραμπ στην Κίνα – Κατακρίνει και πάλι τις εμπορικές πρακτικές της

Βενεζουέλα

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατακρίνει και πάλι τις εμπορικές πρακτικές της με τις σχέσεις δύο χωρών να γίνονται ολοένα και χειρότερες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέκρινε σήμερα την Κίνα για τις εμπορικές της πρακτικές, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ χάνουν δισεκατομμύρια εξαιτίας του Πεκίνου. Παράλληλα δεσμεύθηκε να προστατεύσει το αμερικανικό εμπόριο ενώ κλιμακώνεται η ένταση ύστερα από την απειλή του το σαββατοκύριακο να αυξήσει τους δασμούς.

Την Κυριακή 94.05.2019) ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, κλιμακώνοντας τη διαμάχη που έχει σημαδευθεί από αντίποινα-δασμούς μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, ενώ οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναμένονταν να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα.

Γι’ αυτό τον λόγο οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν βουτιά σήμερα. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 6%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες υποχώρησαν κατά 1,6% ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό μηνός.

Ο Τραμπ φάνηκε να υπερασπίζεται τη χθεσινή του δήλωση, επικαλούμενος το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. «Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο αυτό», έγραψε στο Twitter νωρίς σήμερα (τοπική ώρα).

Ο αμερικανός πρόεδρος και οι σύμβουλοί του δήλωσαν ότι οι συνομιλίες προχωρούσαν καλά κατά τη διάρκεια του γύρου συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας στο Πεκίνο. Ωστόσο, χθες ο Τραμπ δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία προχωρά πολύ αργά.

Επισήμανε ακόμη ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισεκ. δολαρίων «σύντομα», το οποίο ουσιαστικά θα σημαίνει ότι θα όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ θα βαρύνονται με δασμούς.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας καλεί ΗΠΑ και Κίνα να τα βρουν

Την ελπίδα ότι μια κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μπορεί να αποφευχθεί εξέφρασε υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι προσεκτικές με την εφαρμογή μονομερών αποφάσεων.

«Ελπίζουμε όλοι ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορεί να επιλυθεί διότι δεν έχει θετικές επιπτώσεις για κανένα», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο, κληθείς να σχολιάσει την εμπορική διαμάχη.

«Χρειαζόμαστε μια εμπορική τάξη που να βασίζεται σε κανόνες, χρειαζόμαστε ανοικτές αγορές, χρειαζόμαστε αμεροληψία και ίσους όρους ανταγωνισμού, δηλαδή ίσα δικαιώματα για τις εταιρίες από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες», πρόσθεσε ο Αλτμάιερ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις