Κόσμος

Νεα ναυτική τραγωδία – Φόβοι για πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο

Διασώστες ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι βρήκαν τέσσερα πτώματα ανοικτά της Λιβύης και μια άδεια φουσκωτή λέμβο, ενώ οι παράνομοι διακινητές συνεχίζουν να στοιβάζουν σε τέτοιες λέμβους περισσότερους από εκατό ανθρώπους, αυξάνοντας τους φόβους για ένα νέο δράμα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το απόγευμα, το πλήρωμα του πλοίου διάσωσης Prudence, το οποίο έχει ναυλωθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, βρήκε τέσσερα πτώματα σε απόσταση περίπου 42 ναυτικών μιλίων ανοικτά των λιβυκών ακτών, ανακοίνωσε η οργάνωση ΓΧΣ στο Twitter.

Το πρωί, το πλοίο Iuventa, ναυλωμένο από τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Jugend Rettet, είχε βρει σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης μια άδεια λέμβο, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά αυτών στις οποίες οι λίβυοι διακινητές στοιβάζουν κατά μέσο όρο μεταξύ 120 και 140 ανθρώπους, άλλοτε λίγο λιγότερους, άλλοτε πολύ περισσότερους.
Όλη την ημέρα του Σαββάτου, το πλοίο Iuventa έκανε έρευνες μάταια μέσα στην ομίχλη για μια λέμβο που κινδύνευε να βυθιστεί, την οποία είχε εντοπίσει η ιταλική ακτοφυλακή.

Η λέμβος που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στ΄ανοικτά της Ζουάρα, δεν έφερε τις ενδείξεις που οι διασώστες αφήνουν πάνω στα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες, αφού έχουν εξασφαλίσει την προστασία των επιβατών τους.
“Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι το σκάφος που ψάχναμε, αλλά όπως το σκάφος δεν έφερε ενδείξεις, θα πρέπει να υποθέτουμε ότι υπήρξε ένα ατύχημα”, δήλωσε στο AFP η Πολίν Σμιντ, εκπρόσωπος του Jugend Rettet.
Οι διασώσες ήταν αδύνατο να γνωρίζουν αμέσως αν οι μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί από τους ΓΧΣ σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές, είχαν επιβιβαστεί ή όχι σε αυτή τη λέμβο.

Οι μετανάστες μπόρεσαν να διασωθούν από λίβυους ψαράδες, οι οποίοι δεν σημαδεύουν τις βάρκες, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που καταγράφει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Λιβύη, δεν έχει καταγράψει επιχείρηση τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Έχει όμως ενημερωθεί χωρίς να έχει τα μέσα να επιβεβαιώσει αμέσως, τον εντοπισμό των πτωμάτων σε ακτή που απέχει περίπου 30 χλμ. από τη Ζουάρα.

Από την αρχή του έτους, οι ιταλικές αρχές έχουν δει να φθάνουν περίπου 37.000 άνθρωποι στις ακτές της Ιταλίας, ενώ σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο διάπλους έχει στοιχίσει τη ζωή σε χίλιους και πλέον ανθρώπους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρόμος σε λούνα παρκ στις ΗΠΑ: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που καλώδιο παιχνιδιού σπάει – Δύο τραυματίες
Στα πλάνα φαίνεται η καμπίνα του παιχνιδιού να είναι στον αέρα όταν ξαφνικά πέφτει με δύναμη στο έδαφος, καθώς ένα από τα καλώδια που το συγκρατούσαν φαίνεται να σπάει απότομα
Λούνα Παρκ
Φρίκη στις ΗΠΑ: Πατέρας δολοφόνησε τη σύζυγο και τα έξι παιδιά τους – Έβαλε φωτιά στο σπίτι, έκαψε τα κατοικίδια και αυτοκτόνησε
Οι πολίτες της κοινότητας ειδοποίησαν τις αρχές για έντονη μυρωδιά καπνού, κατά την κατάσβεση οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς του ζευγαριού και των παιδιών ηλικίας από 5 έως 15 ετών
Μέλη της κοινότητας συγκεντρώνονται στο Duncan Woods στο Grand Haven του Μίσιγκαν, για να θρηνήσουν και να τιμήσουν οκτώ μέλη μιας τοπικής οικογένειας που έχασαν τη ζωή τους σε μια τραγωδία που συγκλόνισε την κοινότητα