Κόσμος

Νέα συγκέντρωση σήμερα στην Πλατεία Ταχρίρ – Επιτροπή για την τροποποίηση του Συντάγματος συγκρότησε ο Μουμπάρακ

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται από την εξέγερση στην Αίγυπτο και οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ συνεχίζουν τις πιέσεις τους για την απομάκρυνση του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να πετύχουν το στόχο τους και ελπίζουν ότι με τη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνουν σήμερα, καθώς και αυτήν της ερχόμενης Παρασκευής, θα στείλουν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στο καθεστώς.
 
Η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί κρίσιμο τεστ για το αντικαθεστωτικό κίνημα, καθώς έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται οι δυνάμεις και οι αντοχές τους, ύστερα από τόσες μέρες στο δρόμο. Το πλήθος στην πλατεία μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά μειώνεται τη νύχτα και όσοι διανυκτερεύουν εκεί έχουν αρχίσει να νιώθουν την πίεση, που εντείνεται από τον κακό καιρό και το λιγοστό φαγητό.
 
Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο διάλογος με το καθεστώς δεν οδηγεί πουθενά και ότι αποτελεί μια προσπάθεια του Μουμπάρακ να κερδίσει χρόνο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε χτες ότι θα εγκαταλείψει τη διαδικασία, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών.
 
Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και για άλλη μια φορά κάλεσε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν για μια ήρεμη μεταβίβαση της εξουσίας.
 
Η αντιπολίτευση ανησυχεί όμως ότι μόλις φύγει ο Μουμπάρακ τη θέση του θα πάρει ένας άλλος αυταρχικός ηγέτης. Όπως αναφέρει το Reuters, πολλοί από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταχρίρ εμφανίζονται δύσπιστοι και απορρίπτουν το διάλογο με το καθεστώς.
 
 
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ συγκρότησε επιτροπή με προοπτική την τροποποίηση του Συντάγματος, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν.
 
Ο Μουμπάρακ “υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο σχημάτισε μια επιτροπή η οποία θα έχει ως αποστολή την υιοθέτηση τροποποιήσεων του Συντάγματος”, τόνισε ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση μετά το τέλος της συνάντησής του με τον αιγύπτιο πρόεδρο.
 
Ένας εθνικός διάλογος άρχισε την Κυριακή μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους για πρώτη φορά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, προκειμένου να επιτευχθεί μια “ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας που θα βασίζεται στο Σύνταγμα”.
 
“Ο πρόεδρος επιδοκιμάζει την εθνική συναίνεση, κάτι που επιβεβαιώνει ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο για να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση”, επισήμανε ο Σουλεϊμάν. “Ένας σαφής οδικός χάρτης έχει τεθεί με χρονοδιάγραμμα για την ειρηνική και οργανωμένη μεταβίβαση της εξουσίας”.
 
Οι τροποποιήσεις που αποτελούν αντικείμενο του διαλόγου αυτού έχουν σχέση με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων στις προεδρικές εκλογές καθώς και στην προεδρική θητεία. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο.
 
Νωρίτερα σήμερα ο Μουμπάρακ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Αμπντάλα Μπεν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν.
 
Είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Αιγύπτου και ξένου αξιωματούχου μετά τις 25 Ιανουαρίου που ξέσπασε το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Μουμπάρακ που συγκλονίζει τη χώρα.
 
Στα τέλη Ιανουαρίου τα ΗΑΕ είχαν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στην “ικανότητα των αδελφών” της Αιγύπτου ότι θα ξεπεράσουν την κρίση στη χώρα.
 
Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ επέκρινε έντονα τις χώρες που ενθαρρύνουν την εξέγερση στην Αίγυπτο υποδηλώνοντας το Ιράν, χωρίς να το κατονομάσει.
 
Η ζωή στο Κάιρο έχει αρχίσει πάντως να επανέρχεται στον κανονικό ρυθμό της, με κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους και ουρές στις τράπεζες.
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.
«Κούβα όπως Βενεζουέλα»: Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο νησί
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε ένα σενάριο επέμβασης στην Κούβα, συγκρίνοντας την κατάσταση με τη Βενεζουέλα και δηλώνοντας πως μια αντίστοιχη επιχείρηση είναι πιθανή
Κούβα