Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Η… (νέα) θεωρία της ημέρας: Οι Σκριπάλ δηλητηριάστηκαν μέσω του εξαερισμού της BMW

Σκριπάλ

Από τις ΗΠΑ έρχεται η νέα θεωρία για το πως δηλητηριάστηκαν με νευροτοξική ουσία ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια. Η ουσία novichok ίσως διοχετεύτηκε μέσω του συστήματος εξαερισμού της BMW που οδηγούσε τη μοιραία μέρα ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας.

Σύμφωνα με το ABC News, το novichok που χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριαστούν ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκιπάλ ήταν σε μορφή σκόνης. Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών. Και δεν αποκλείεται τα δυο θύματα να εκτέθηκαν στον νευροτοξικό παράγοντα μέσω του συστήματος εξαερισμού της μπορντό BMW που οδηγούσε ο πρώην διπλός πράκτορας.

Κατά το ABC News, οι Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν καλύτερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο έγινε η επίθεση. Υποστηρίζουν οι Σκριπάλ πιθανόν να εκτέθηκαν στην ουσία μέσω του συστήματος εξαερισμού του αυτοκινήτου.

Ο Σεργκέι Σκρίπαλ

Όλα αυτά ενώ παραμένουν στη δημοσιότητα τα δημοσιεύματα σχετικά με τον σύντροφο της 33χρονης Γιούλια. Ο οποίος, σύμφωνα με τη Sun, είναι Ρώσος κατάσκοπος των μυστικών υπηρεσιών. Η κόρη του Σκριπάλ, που νοσηλεύεται μαζί με τον πατέρα της σε κρίσιμη κατάσταση από τις 4 Μαρτίου, είχε στο παρελθόν εργαστεί στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

Μήπως έχει δει κανείς τη BMW;

Η αντιτρομοκρατική μονάδα της Βρετανίας επανέλαβε την έκκληση σε όποιον τυχόν έχει δει την BMW 320D του Σκριπάλ με αριθμό πινακίδας HD09 WAO στο Σάλσμπερι το πρωί της 4ης Μαρτίου.

Ο Νιλ Μπασού, βοηθός επιτρόπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, τόνισε ότι η έρευνα επικεντρώνεται και στις κινήσεις των θυμάτων. “Μαθαίνουμε περισσότερα, αλλά θα πρέπει να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για τις ακριβείς κινήσεις τους το πρωί του περιστατικού”, είπε.

Το ABC μετέδωσε εξάλλου ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών έχουν αναφέρει πως έως και 38 άνθρωποι στο Σάλσμπερι έχουν επηρεαστεί από τον νευροτοξικό παράγοντα. Ωστόσο, εξακολουθούν να αξιολογούνται οι πλήρεις επιπτώσεις της ουσίας και πιθανόν να υπάρξουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί.

Στο μεταξύ, επιθεωρητές του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW) έφτασαν ήδη στη Βρετανία για να ερευνήσουν την υπόθεση.

Το Λονδίνο έχει ζητήσει από τον OPCW να κάνει τη δική του ανεξάρτητη έρευνα και δικές του αναλύσεις σε δείγματα από την νευροπαραλυτική ουσία στα εργαστήριά του.

Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ
Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ

Ρωσία: Αποδείξεις ή ζητήστε μας συγγνώμη

Λίγες ώρες μετά την πρώτη τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα (στον… απόηχο του θριάμβου του στις προεδρικές εκλογές) η Ρωσία επιμένει ότι η Βρετανία πρέπει είτε να στηρίξει με στοιχεία τους ισχυρισμούς πως η Μόσχα δηλητηρίασε τους Σκριπάλ ή να ζητήσει «αργά ή γρήγορα» συγγνώμη.

Οι ισχυρισμοί της Βρετανίας είναι «δύσκολο να εξηγηθούν… είναι αβάσιμοι και συκοφαντικοί» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Βρετανία: Δεν ξεγελάτε κανέναν

Στον… «πόλεμο» των δηλώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως η Ρωσία κάνει λάθος με το να αρνείται κάθε ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι.

“Η ρωσική άρνηση είναι όλο και πιο παράλογη”, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στους δημοσιογράφους φτάνοντας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες. “Πρόκειται για μια τυπική ρωσική στρατηγική… δεν μπορούν πλέον να ξεγελάσουν κανέναν”, είπε ο Τζόνσον.

Ο εκκεντρικός Βρετανός υπουργός είπε και κάτι ακόμα: ότι “δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα στο τραπέζι εδώ στις Βρυξέλλες, η οποία να μην έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από κάποιου είδους κακή ή ενοχλητική συμπεριφορά της Ρωσίας”.

«Μουτράκια» στον… Πούτιν

Με τις σχέσεις των δυο χωρών τεταμένες, η Βρετανία διεμήνυσε ότι θα περιμένει το πόρισμα των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις εκλογές στη Ρωσία προκειμένου να σχολιάσει το αποτέλεσμα που έδωσε στον Πούτιν μια ακόμα εξαετή θητεία.

«Το Γραφείο για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΑΣΕ έχει στείλει μια αποστολή παρατηρητών για τις εκλογές στη Ρωσία και θα περιμένουμε την αποτίμησή τους προτού κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις