Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέα τουρκική πρόκληση: “Σουλάτσο” Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τέλη Μαΐου!

Τουρκία κυπριακή ΑΟΖ

Μόλις τρία 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν στην Άγκυρα, η Τουρκία προκαλεί ξανά. Στέλνει το Barbaros για έρευνες στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία είχε επαναλάβει ότι θεωρεί… δικαιώματά της να αλωνίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Και σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ αποφάσισε να στείλει το Barbaros να κάνει έρευνα για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Φυσικά, δεν θα περιοριστεί εκεί. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Barbaros θα συνεχίσει τις έρευνες και στα οικόπεδα 1, 8 και 12 και μάλιστα μέχρι τα τέλη Μαΐου! Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν βγαίνει… μόνο του αλλά το συνοδεύουν δυο τουρκικές φρεγάτες και δυο κορβέτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ, το Barbaros έπλευσε νότια της Κύπρου για να κάνει έρευνες φυσικού αερίου. Στην περιοχή όπου θα ερευνήσει το τουρκικό πλοίο εντάσσεται και το οικόπεδο 9 της Κύπρου. Θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τα τέλη Μαΐου για να κάνει έρευνες μετά την «αδειοδότηση» που πήρε από το ψευδοκράτος, αναφέρει η εφημερίδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά το οικόπεδο 9, το Barbaros θα κάνει έρευνες σε μέρος του οικοπέδου 1 και στη συνέχεια στα οικόπεδα 8 και 12.

“Λόγω της στάσης της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου’ να αγνοεί την “βόρειο Κύπρο”, η Τουρκία ανακοίνωσε διαδοχικά NAVTEX κηρύσσοντας ως περιοχή εκπαιδευτικής άσκησης μια ευρεία περιοχή στην Μεσόγειο”, αναφέρει το δημοσίευμα. Υποστηρίζει ακόμη ότι στην περιοχή που περιλαμβάνονται και τα τεμάχια 4,5,6,7 και 1 για τις οποίες έχει ανακοινωθεί NAVTEX χαρακτηρίζοντάς το ως Περιοχή Ναυτικής Εκπαιδευτικής Άσκησης ΝΑΤΟ – Τουρκίας.

Ναυτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Σύμφωνα πάντα με τη Γενί Σαφάκ, μέσα στον Φεβρουάριο, θα γίνει και κοινή άσκηση με το ΝΑΤΟ, σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, στα οποία έχουν αδειοδοτηθεί να κάνουν έρευνες η ιταλική ENI και η γαλλική Total. Θα γίνει και κοινή άσκηση (με πραγματικά πυρά) με τη Γαλλία, στο οικόπεδο 8, νότια της Κύπρου.

Όπως σημειώνει, στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου” οι φρεγάτες Μπαρμπαρός και Μπάφρα που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα κάνουν κοινή άσκηση με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας που βρίσκονται στην περιοχή. Η άσκηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα γίνει στα οικόπεδα που η Κύπρος αδειοδότησε την ιταλική ΕΝΙ και τη γαλλική ΤΟΤΑL.

Εξάλλου, στις 27 Φεβρουαρίου η Τουρκία θα κάνει τη μεγαλύτερη ναυτική της άσκηση σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για την “Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα – 2019” με τη συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού και τη στήριξη των μονάδων ξηράς στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις