Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Νέα «βόμβα» Φάουτσι: Ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από «εργαστηριακή διαρροή» στη Γουχάν

Φάουτσι

Ανοικτό αφήνει ο Άντονι Φάουτσι το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να προήλθε από εργαστηριακή διαρροή στη Γουχάν.

Ο Φάουτσι επανήλθε στο θέμα με νέες του δηλώσεις ύστερα από διαρροή των mail που έλαβε και έστειλε στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα σε ένα από τα μηνύματα στην αρχή της πανδημίας γίνεται λόγος για «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του ιού».

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ μιλώντας στο δίκτυο MSNBC κατακρίνει και αυτούς που του άσκησαν κριτική στη δουλειά του λέγοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που, για έναν ή τον άλλο λόγο, με μισούν για αυτό που έκανα στην περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ. Αλλά εγώ δεν στρεφόμουν με κανένα τρόπο κατά του πρώην προέδρου».

Click4more: «Βόμβα» Φάουτσι: Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν το εργαστήριο στην Γουχάν για έρευνα για τον κορονοϊό

Παράλληλα παραδέχθηκε πως «δεν μπορεί να εγγυηθεί για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν. Προσπαθούσαμε να ανταλλάξουμε σωστές πληροφορίες και σωστά δεδομένα. Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό, είναι πως η επιστήμη αποτελεί μια δυναμική διαδικασία».

Δεν άργησε να απαντήσει ο Τραμπ

Οι δηλώσεις του Φάουτσι προκάλεσαν το ξέσπασμα του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος με δήλωσή του αναφέρει: «Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τον Δρ. Φάουτσι. Η χρηματοδότηση της Γουχάν από τις ΗΠΑ ξεκίνησε ανόητα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014, αλλά τελείωσε υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν το άκουσα, είπα αμέσως «όχι». Τι γνώριζε ο Δρ Fauci σχετικά με την έρευνα «gain of function» και από πότε το γνώριζε;

Τώρα όλοι, ακόμη και ο λεγόμενος “εχθρός”, αρχίζουν να λένε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δίκιο για τον ιό της Κίνας, ο οποίος προέρχεται από το εργαστήριο της Γουχάν. Η αλληλογραφία μεταξύ του Δρ. Fauci και της Κίνας αποτελεί ισχυρή απόδειξη για να την αγνοήσει ο καθένας. Η Κίνα πρέπει να πληρώσει δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική και στον κόσμο, για τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσαν!».

«Μπορεί να προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο»

Σε συνέντευξη στο CNN ο Αντόνιο Φάουτσι ρωτήθηκε για το mail που έλαβε τον Απρίλιο του 2020 από τον πρόεδρο της EcoHealth Alliance ο οποίος τον ευχαριστούσε για το γεγονός πως στήριζε την θεωρία πως «ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από διαρροή στο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν».

«Ανοησίες. Δεν καταλαβαίνω πως προκύπτουν όλα αυτά από το συγκεκριμένο email» απάντησε χαρακτηριστικά ο Φάουτσι. Διευκρίνισε όμως πως «πάντα το έλεγα, και συνεχίζω να το λέω. Πιστεύω ακόμα ότι η πιο πιθανή διαδρομή είναι από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο, αλλά διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου, πως αν υπάρχουν άλλες ρίζες του ιού, τότε θα μπορούσε να έχει προέλθει από εργαστηριακή διαρροή».

«Τα emails μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα. Σε αυτό το email, ο αποστολέας με ευχαριστούσε για όσα θεωρούσε πως είχα πει. Εγώ του είχα πει πως ο ιός, πιθανότατα, πέρασε από είδος σε είδος. Ωστόσο, ταυτόχρονα διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου σχετικά με μια πιθανή εργαστηριακή διαρροή» τόνισε ο Φάουτσι.

Τον Γενάρη ο Φάουτσι είχε λάβει ειδοποίηση από τον από τον ερευνητή Κρίστιαν Άντερσον που διατηρεί ένα ιολογικό εργαστήριο στην Καλιφόρνια πως ο κορονοϊός είχε ασυνήθιστα χαρακτηριστικά και πως αυτά «τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του ιού αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του γονιδιώματος, οπότε πρέπει να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά όλες τις ακολουθίες για να δούμε οτι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά πιθανό να φαίνονται κατασκευασμένα».

Χαρακτηριστικό είναι πως τις προηγούμενες ημέρες περισσότερα από 3.200 mail δημοσιεύθηκαν στον τύπο των ΗΠΑ με τον Φάουτσι να απαντά στους… πάντες. Σε απλούς πολίτες, τους δημοσιογράφους, σε φίλους συγγενείς και συνάδελφους.

Μια αλληλογραφία χιλιάδων mail κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού από τον Γενάρη ως τον Ιούνιο του 2020.


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις