Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέα Υόρκη: Σχεδίαζε πολλές εβδομάδες την επίθεση ο μακελάρης – Νοίκιασε το φορτηγό μια ώρα πριν το αιματοκύλισμα

Νέα Υόρκη: Σχεδίαζε πολλές εβδομάδες την επίθεση ο μακελάρης – Νοίκιασε το φορτηγό μια ώρα πριν το αιματοκύλισμα

Για ένα έγκλημα που προετοιμαζόταν εδώ και πολλές εβδομάδες έκανε λόγο ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη (31.10.2017).

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά, η επίθεση στην Νέα Υόρκη έγινε στο όνομα του “Ισλαμικού Κράτους”.

Ο ύποπτος νοίκιασε το φορτηγάκι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μία ώρα πριν από την επίθεση. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν πολλά μαχαίρια, ενώ τα σημειώματα που βρήκαν οι αρχές ήταν γραμμένα στην αραβική γλώσσα. Σε αυτά αναγραφόταν το μήνυμα το Ισλαμικό Κράτος “θα αντέξει για πάντα”.

Ο 29χρονος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μπελβιου και οι αρχές τον ανέκριναν στο κρεβάτι του.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης επίσης, ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, είχε φωνάξει «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος) βγαίνοντας από το όχημά του.

Ωστόσο όπως μεταδίδουν μέχρι στιγμής διεθνή ΜΜΕ, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να αποδεικνύουν πραγματική σχέση του δράστη με το ISIS.

Στο “μικροσκόπιο” του FBI άτομο που είχε επαφές με τον Σαϊπόφ

Στο μικροσκόπιο του FBI πάντως υπάρχει ακόμη ένα άτομο, καθώς υπάρχουν υποψίες σε βάρος του για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Το πρόσωπο με το οποίο ο φερόμενος δράστης Σαϊφούλο Σαΐποφ επικοινωνούσε διαμένει επίσης στις ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο Σαϊφούλο Σαΐποφ

Ο Σαΐποφ είναι υπήκοος του Ουζμπεκιστάν που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010. Διέθετε πράσινη κάρτα. Σύμφωνα με αστυνομικό που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Σαΐποφ μπήκε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2010. Έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι και κατόπιν όπως φαίνεται παρέμεινε στις ΗΠΑ.

Αρχικά, έμεινε στο Οχάιο. «Ο πατέρας μου μας τον παρουσίασε λέγοντας “μόλις ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μείνει μαζί μας”», αφηγήθηκε ο Μπεχζόντ Αμπντουσαμάτοφ, 22 ετών.

Θυμάται πως ο Σαΐποφ καταγόταν από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και ήξερε ελάχιστα αγγλικά. Κοιμόταν αργά, έψαχνε για δουλειά και προσπαθούσε να βελτιώσει τα αγγλικά του.

Ο Αμπντουσαμάτοφ έμαθε την Τρίτη μέσω ειδοποίησης στο κινητό του πως ο Σαΐποφ είναι ο ύποπτος για την τρομοκρατική ενέργεια στο νότιο Μανχάταν.

Νέα Υόρκη Μανχάταν τρομοκρατική επίθεση

Έρευνα στο σπίτι του

Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί πήγαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ όπου θεωρείται πως διέμενε ο Σαΐποφ.

Μουσουλμάνοι που ζουν στην περιοχή σχολίαζαν ότι η επίθεση θα πλήξει την εικόνα τους και την εικόνα της θρησκείας τους.

Νέα Υόρκη Σαϊφούλο Σαΐποφ

Οδηγός στην Uber

Ο Κομπίλιον Ματκάροφ, 37 ετών, Ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Σαΐποφ στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια. Τότε ο Σαΐποφ δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Μετά, μετακόμισε στο Νιού Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber.

«Ήταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος και μίλαγε σαν όλα να ήταν μια χαρά Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του», είπε ο 37χρονος.

Τον είχαν στα… ραντάρ

Όταν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά το παρελθόν του Σαΐποφ, συνειδητοποίησαν πως βρισκόταν ήδη στο ραντάρ των ομοσπονδιακών αρχών. Τρία στελέχη των διωκτικών αρχών είπαν ότι είχε προσελκύσει την προσοχή τους στο πλαίσιο μιας άσχετης υπόθεσης.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μια έρευνα του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μπρούκλιν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πέντε ανδρών από το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν για υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς ομολόγησαν την ενοχή τους.

Δεν είναι πάντως σαφές αν ο Σαΐποφ συνδεόταν με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Δήμαρχος Νέας Υόρκης: Δεν υπάρχει απειλή για την πόλη

Οι αρχές της Νέας Υόρκης δεν θεωρούν ότι υπάρχει κάποια επιπρόσθετη, συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή εναντίον της πόλης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο δήμαρχος είπε ότι ο μαραθώνιος που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή στην πόλη θα διεξαχθεί κανονικά αλλά τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ενισχυμένα.

Προχωράμε μπροστά και περιμένουμε με ανυπομονησία τον μαραθώνιο της Κυριακής. Θα διεξαχθεί όπως είναι προγραμματισμένος (…) Θα υπάρχουν μέτρα προστασίας, όπως πάντα, και θα λάβουμε και επιπλέον μέτρα ασφαλείας“, είπε ο ντε Μπλάσιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μία ημέρα μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις