Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέα Ζηλανδία: Ακόμη 200 φάλαινες “ξεβράστηκαν” [pics]

Νέα Ζηλανδία: Ακόμη 200 φάλαινες “ξεβράστηκαν” [pics]

Ακόμη 200 φάλαινες “βγήκαν” σήμερα (11.02.2017) στα ρηχά του Φέργουελ Σπιτ, στη Νέα Ζηλανδία, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εκατοντάδων εθελοντών να τα σώσουν. Και όλα αυτά μία ημέρα αφότου ξεβράστηκαν στην ίδια περιοχή 416 φάλαινες, που στην συνέχεια πέθαναν.

“Παρά τις προσπάθειες όλων για να αποτρέψουμε νέες απώλειες περίπου 200 φάλαινες εξόκειλαν” είπε ο Χερμπ Κρίστοφερς, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (DOC).

Την Παρασκευή 416 φάλαινες εντοπίστηκαν σε μια παραλία του Φέργουελ Σπιτ, στην περιοχή του Γκόλντεν Μπέι, στο βορειότερο άκρο του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Οι 300 από αυτές ήταν ήδη νεκρές. Περίπου 500 εθελοντές έσπευσαν στο σημείο για να σώσουν τις υπόλοιπες και να τις ξαναβάλουν στη θάλασσα.

Σήμερα, 150 εθελοντές αψήφησαν την προειδοποίηση για την εμφάνιση καρχαριών στην περιοχή και σχημάτισαν έναν “ανθρώπινο τοίχο” στη θάλασσα για να εμποδίσουν όσες φάλαινες σώθηκαν να επιστρέψουν ξανά στα ρηχά. Οι προσπάθειές τους όμως δεν απέδωσαν καρπούς. Μια νέα ομάδα, αποτελούμενη από 200 φάλαινες ξεβράστηκε στα ρηχά σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είχαν εξοκείλει οι πρώτες την Παρασκευή.

Εικόνες σοκ! Εκατοντάδες φάλαινες νεκρές στη Νέα Ζηλανδία [pics]

“Ίσως μπορέσουμε να σώσουμε ορισμένες” είπε ο Κρίστοφερς, σημειώνοντας όμως ότι ακόμη και αν οι εθελοντές τις σπρώξουν πίσω στη θάλασσα, αυτό δεν εγγυάται την επιβίωσή τους ή ότι δεν θα επιστρέψουν στην ακτή λίγο αργότερα. Άλλωστε, περίπου 20 που είχαν σωθεί την Παρασκευή διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν ελπίδες να επιζήσουν και τους έγινε ευθανασία.

Το Φέργουελ Σπιτ απέχει 150 χιλιόμετρα δυτικά της τουριστικής πόλης Νέλσον και στην ακτή του ξεβράζονται πολύ συχνά φάλαινες και άλλα κητοειδή. Την τελευταία δεκαετία το φαινόμενο αυτό, για το οποίο δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, έχει παρατηρηθεί εννέα φορές.

“Δεν γνωρίζουμε γιατί μπήκε στον κόλπο. Ίσως να ανταποκρίθηκαν στα σήματα που έστελναν τα πρώτα. Είναι πολύ ασυνήθιστο, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν”, σχολίασε ο Ντάρεν Γκρόβερ, ο γενικός διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Σχέδιο Ιωνάς” που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης.

Ένας ζωολόγος του DOC, ο Μάικ Ογκλ, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ίσως οι φάλαινες να προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους καρχαρίες, εξηγώντας ότι μία που βρέθηκε νεκρή έφερε εμφανή σημάδια από σαγόνια καρχαριών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε