Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέα Ζηλανδία: Δωρεές και σε άλλες ακροδεξιές οργανώσεις από τον μακελάρη

Νέα Ζηλανδία: Δωρεές και σε άλλες ακροδεξιές οργανώσεις από τον μακελάρη
photo Reuters

Ο μακελάρης στη Νέα Ζηλανδία είχε πραγματοποιήσει δωρεές και σε άλλες ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την αυστριακή Der Standard ο μακελάρης στη Νέα Ζηλανδία εκτός από την ακροδεξιά οργάνωση “Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας” είχε άλλες τέσσερις δωρεές προς ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αναφέρει ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία έχει στη διάθεσή της στοιχεία ότι μακελάρης στη Νέα Ζηλανδία που σκόρπισε τον θάνατο σε 50 ανθρώπους σε δυο τεμένη, είχε εμβάσει τον Σεπτέμβριο του 2017 τέσσερις δωρεές σε «κινήματα ταυτότητας» στην Ευρώπη και ότι μεταξύ της 18ης και της 25ης Σεπτεμβρίου 2017 είχε αποστείλει συνολικά 2.200 ευρώ στη γαλλική ακροδεξιά οργάνωση “Generation Identitaire”.

Σύμφωνα με την Der Standard, η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος γνωρίζει για τις τέσσερις δωρεές, αλλά δεν είναι σίγουρο εάν αυτά τα εμβάσματα ήταν μόνον προς τη Γαλλία, αλλά εξετάζεται εάν κατευθύνονταν και προς άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Η αποκάλυψη της λήψης χρηματικού εμβάσματος ύψους 1.500 ευρώ που είχε δεχθεί στις αρχές του 2018 ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς οργάνωσης “Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας” ως ενίσχυση από τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία, είχε προκαλέσει την περασμένη εβδομάδα σάλο στην Αυστρία και στο εξωτερικό.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και να μην δεχθεί πλήγμα στην δημοτικότητά του, ζήτησε την Δευτέρα από τον κυβερνητικό εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, να διαχωρίσει την θέση του από “ακραίες και ριζοσπαστικές ομάδες”.

Οι υποδείξεις αυτές του Κουρτς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν προκαλέσει κλονισμό στην κυβέρνηση καθώς οι αποκαλύψεις πως η οργάνωση “Κίνημα Ταυτότητας” που δέχθηκε δωρεά από τον μακελάρη στη Νέα Ζηλανδία συστεγάζεται με προσκείμενη στο Κόμμα των Ελευθέρων ακροδεξιά “αδελφότητα”, σε κτίριο στην πόλη Λιντς, που ανήκει σε σύλλογο, του οποίου τμήμα των μελών είναι αξιωματούχοι του Κόμματος των Ελευθέρων.

“Δεν ανέχομαι καμία μπερδεμένη συναναστροφή με αυτό το ακροδεξιό κίνημα και ως εκ τούτου αναμένω ότι το Κόμμα των Ελευθέρων θα πάρει σαφώς θέση και, εφόσον υπάρχουν εδώ διασυνδέσεις, θα επέμβει και θα τις διακόψει”, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας πως “κάθε μορφή διασύνδεσης με αυτό το κίνημα πρέπει να διαλυθεί”.

Η τοπική οργάνωση των Ελευθέρων στο Λιντς διέψευσε τις κατηγορίες και δήλωνε πως το κόμμα τους δεν έχει καμιά σχέση με το εν λόγω κτίριο, το οποίο, όπως ανέφερε, ανήκει σε έναν σύλλογο, ο οποίος λειτουργεί εκεί μία φοιτητική εστία και ενοικιάζει ιδιωτικά χώρους του κτιρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις