Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Νέα Ζηλανδία: Στο “μικροσκόπιο” η δωρεά του μακελάρη σε ακροδεξιά οργάνωση της Αυστρίας

Νέα Ζηλανδία: Στο “μικροσκόπιο” η δωρεά του μακελάρη σε ακροδεξιά οργάνωση της Αυστρίας

Η Εισαγγελία της αυστριακής πόλης Γκρατς επιβεβαίωσε την έρευνα που είχε διεξάγει χθες στην κατοικία του αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς οργάνωσης “Κίνημα ταυτοτήτων Αυστρίας” Μάρτιν Ζέλνερ, η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. Ο λόγος είναι η δωρεά χρηματικού ποσού που είχε εμβάσει στον λογαριασμό του, ο δράστης των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου, με 50 νεκρούς.

Το χρηματικό ποσό ύψους 1.500 ευρώ είχε αποσταλεί στις αρχές του 2018 στον αρχηγό του Κινήματος Ταυτοτήτων, εναντίον του οποίου διεξάγεται τώρα εισαγγελική έρευνα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, και χθες κατασχέθηκαν στην κατοικία του ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του και ηλεκτρονικά αρχεία.

Το παραδέχτηκε ο αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης

Ο ίδιος ο Μάρτιν Ζέλνερ είχε παραδεχθεί  με ανάρτηση ενός βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι είχε δεχθεί ένα δυσανάλογα υψηλό χρηματικό ποσό ως δωρεά από κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση, όπου το επώνυμο συνέπιπτε με αυτό του δράστη στη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα, όπως είπε, είχε ευχαριστήσει τότε τον δωρητή, όπως γίνεται πάντα απέναντι σε εκείνους που στηρίζουν την οργάνωσή του.

Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε πως δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πως δεν είχε καμία επαφή με τον 28χρονο δράστη, τον οποίο επίσης δεν είχε ποτέ συναντήσει — καθώς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αυστριακών ΜΜΕ, ο δράστης είχε επισκεφθεί την Αυστρία στις 26 Νοεμβρίου 2018 — ενώ είναι πεπεισμένος πως ο δράστης είχε σκοπό να τον εμπλέξει.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βιέννη ζήτησαν σήμερα, μετά την επιβεβαίωση της χθεσινής έρευνας στην κατοικία του αρχηγού του Κινήματος Ταυτοτήτων, να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση ως προς διασυνδέσεις με τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Κράιστερτς.

Σε ανακοίνωση του, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει πως η Δικαιοσύνη πρέπει μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας να εξαρθρώσουν όλα τα δίκτυα.

Δήλωση… γενικού περιεχομένου από τον ακροδεξιό εταίρο

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στο Κίνημα Ταυτοτήτων, τόνισε σε δήλωσή του πως πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον οποιασδήποτε υποψίας εξτρεμισμού, είτε έχει δεξιά, αριστερά ή θρησκευτικά κίνητρα, διότι, όπως τόνισε, ο φανατισμός δεν έχει θέση στην αυστριακή κοινωνία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως, μόλις χθες, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό και το δεύτερο κόμμα της, το “Λίστα Τώρα”, είχαν ανακοινώσει την σύγκληση του Αυστριακού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με αφορμή τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις του δράστη με ακροδεξιούς κύκλους στην Αυστρία και “τα αποκαλυφθέντα διεθνή ακροδεξιά δίκτυα στο περιβάλλον μηχανισμών ασφαλείας”.

Τα δύο κόμματα κατηγορούσαν την κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων, για απόδοση ελάχιστης σημασίας στις απειλές ακροδεξιών, και ζητούσαν έναν συνολικότερο έλεγχο ως προς την ενδεχόμενη, και σε ποιο βαθμό, υπονόμευση των αυστριακών υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, από οργανωμένους ακροδεξιούς.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων, θα πρέπει επίσης να απαντηθεί το ερώτημα ποιες διασυνδέσεις έχει με ακροδεξιά δίκτυα στην Αυστρία ο δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία και ποια υπόβαθρα είναι γνωστά στην αυστριακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις