Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Νέα Ζηλανδία: Βαριές κατηγορίες στον μακελάρη του Κράιστσερτς

Νέα Ζηλανδία: Βαριές κατηγορίες στον μακελάρη του Κράιστσερτς

Για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ο Μπρέντον Τάραντ να βρει ευκαιρία για νέες προκλήσεις, οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία αποφάσισαν η νέα του παρουσία στο δικαστήριο να είναι χωρίς κάλυψη. Ο μακελάρης του Κράιστσερτς αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο.

Ο 28χρονος Αυστραλός, υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής, αντιμετωπίζει κατηγορίες για 50 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 39 απόπειρες ανθρωποκτονίας που συνδέονται με τρομοκρατική επίθεση σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς στις 15 Μαρτίου. Μια επίθεση που σόκαρε και βύθισε τη Νέα Ζηλανδία σε βαρύ πένθος.

Τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει το 28χρονος νεοναζί ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας. Δεν αποκλείεται το ήδη βαρύ κατηγορητήριο να «εμπλουτιστεί» και με άλλες κατηγορίες, αφού σύμφωνα με την αστυνομία «εξακολουθούν να εξετάζονται» κι άλλες κατηγορίες.

Ο Τάραντ, που δεν έχει κρύψει τις νεοναζιστικές του απόψεις, θα εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο αύριο Παρασκευή (05.04.2019). Μόνο που κανείς δεν θα τον… δει. Ο μακελάρης του Κράιστσερτς κρατείται στη μοναδική φυλακή υψίστης ασφαλείας που υπάρχει στη Νέα Ζηλανδία κι από εκεί θα εμφανιστεί στο δικαστήριο μέσω βιντεοσύνδεσης.

Θα είναι η δεύτερη φορά που ο Μπρέντον Τάραντ θα εμφανιστεί στο δικαστήριο μετά το μακελειό της 15ης Φεβρουαρίου. Την πρώτη φορά ήταν λίγες ώρες αφού σκότωσε εν ψυχρώ 50 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 48 την ώρα που βρίσκονταν σε δυο τζαμιά του Κράιστσερτς για την προσευχή της Παρασκευής.

Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για μόνο έναν φόνο, καθώς οι αρχές ήθελαν να κινηθούν γρήγορα, αλλά νέες κατηγορίες προστέθηκαν κατόπιν. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις αρχές εάν θα του ασκηθεί δίωξη για τρομοκρατία.

Η διαδικασία δεν θα καλυφθεί αφού το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα εθνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης να τραβήξουν τηλεοπτικά πλάνα, ή φωτογραφίες, ή να ηχογραφήσουν την παρουσία του μακελάρη.

Ο λόγος είναι ένας. Την πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο Τάραντ φρόντισε να κάνει με τα χέρια του μια κίνηση που παραπέμπει σε ρατσιστικό χαιρετισμό. Και οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία θέλουν να αποφύγουν κάτι ανάλογο.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δεν απαιτείται να δηλώσει αθώος ή ένοχος στη διαδικασία της Παρασκευής, αλλά θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη νομική εκπροσώπησή του. Στην πρώτη διαδικασία, ο 28χρονος είπε ότι δεν θέλει συνήγορο και θα χειριστεί ο ίδιος την υπεράσπισή του.

Υπάρχουν ανησυχίες πως ο Τάραντ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη δίκη του σαν πλατφόρμα για να διαδώσει τις ρατσιστικές του απόψεις, όπως ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο νορβηγός ακροδεξιός τρομοκράτης που δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011 στο Όσλο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις