Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νέες αιχμές Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Τσαβούσογλου

Στήριξη από την Ελλάδα στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών περίμενε η Τουρκία. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας αιχμές για τη χώρα μας, λέγοντας πως δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό, ενώ, αν ήθελε, μπορούσε να τους έχει δώσει αμέσως στην Τουρκία!

Ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο κανάλι ΤRT Haber έκανε νέα παρέμβαση για το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και ζήτησαν άσυλο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Αλλά παρ’ όλα αυτά, είπε, περίμενε στήριξη από τη χώρα μας.

«Από την πρώτη στιγμή που πήγαν στην Ελλάδα, εγώ επικοινώνησα με τον κ. Κοτζιά. Ο πρόεδρός μας με τον κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός μας μίλησε με τον κ. Τσίπρα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μας έκαναν το ίδιο και οι υπηρεσίες πληροφοριών. Εμείς θα θέλαμε να μας τους δώσουν αμέσως, μπορούσαν να τους δώσουν», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και πρόσθεσε πως «πραγματικά εγώ πιστεύω στην ειλικρίνεια του Τσίπρα σε αυτό το θέμα, όπως και του κ. Κοτζιά. Αλλά ό,τι και να έγινε, κάποιοι έκαναν παρεμβάσεις». Δεν αποκάλυψε όμως ποιοι είναι αυτοί…

Τσαβούσογλου: Έχουμε τα θέματά μας με την Ελλάδα αλλά…

«Από την Ελλάδα περιμέναμε περισσότερη στήριξη. Μπορούν να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα μας θέματα που δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Και έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο και το Αιγαίο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Όπως της Κύπρου που ως εγγυήτριες δυνάμεις μας ενδιαφέρει. Στον Κραν Μοντανα πέρυσι κάναμε διαπραγματεύσεις 11 ημερών».

Για το Αιγαίο, μίλησε για την υφαλοκρηπίδα και τις… νησίδες αμφισβητούμενης κυριαρχίας. «Στο Αιγαίο υπάρχουν τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, τα χωρικά ύδατα, το FIR, οι νησίδες αμφισβητούμενης κυριαρχίας, όπου ενδιάμεσα υπήρξε η κρίση των Ιμίων. Και συνεχίζουμε τις επαφές μας το πως θα λύσουμε τα προβλήματα αυτά».

Και επανέλαβε ότι «από την Ελλάδα δεν περιμέναμε να στηρίξουν τους πραξικοπηματίες εχθρούς της δημοκρατίας. Γνωρίζουμε ότι ασκήθηκαν πιέσεις από το εξωτερικό».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις