Κόσμος

Νέες «φουρτούνες» στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας: Πλήρωνε η Κίνα επιθέσεις σε Αμερικανούς στο Αφγανιστάν;

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα προσέφερε χρηματικές αμοιβές σε ενόπλους για να επιτεθούν σε Αμερικανούς στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.

Στις πληροφορίες αυτές αναφέρθηκαν χθες Τετάρτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που επικαλέστηκαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ.

Το ζήτημα ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τον Axios, ο Τραμπ ενημερώθηκε σχετικά από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν. Κατά την ίδια πηγή, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών καταβάλλουν προσπάθειες να επιβεβαιώσουν την πληροφορία.

Το καλοκαίρι, δημοσιεύματα σε ΜΜΕ επικαλούμενα επίσης τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν λόγο για επικήρυξη αμερικανών στρατιωτικών ανεπτυγμένων στο Αφγανιστάν από τη Ρωσία. Το θέμα είχε προκαλέσει σάλο και πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ είχε απορρίψει τα δημοσιεύματα κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».

Δεν έχει γίνει σαφές εάν ο διάδοχος του Τραμπ ενημερώθηκε για τις πληροφορίες αυτές. Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, επίσης λαμβάνει καθημερινά εδώ και κάποιο καιρό τις ενημερώσεις των μυστικών υπηρεσιών στον πρόεδρο, σημείωσε πάντως το CNN.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης δεν έπρεπε να υποπέσει σε τέτοιο λάθος – Η Τουρκία έχει δικαίωμα να αγοράσει F35, εύχομαι η Αμερική να κρατήσει το λόγο της
«Με τον κύριο Μητσοτάκη, τα προβλήματα του Αιγαίου, είναι ένα θέμα που συμφωνούμε ότι θέλουμε να επιλύσουμε. Η επίλυση τέτοιων ζητημάτων είναι πρωτίστως θέμα ηγετών. Πράγμα για το οποίο συμφωνεί και ο ίδιος»
Μητσοτάκης και Ερντογάν
11
Καύσωνας στη Γαλλία: Νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, 78.000 στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη
Αυτό το κύμα έντονης ζέστης είναι το τρίτο κατά σειρά σε λιγότερο από δύο μήνες έπειτα από εκείνο, εξαιρετικά πρώιμο, στα τέλη Μαΐου, το οποίο ακολούθησε ένα επεισόδιο καύσωνα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου
FILE PHOTO: A person sunbathes next to the Trocadero Fountains by the Eiffel Tower during high temperatures amid a heatwave in Paris, France, June 27, 2026. REUTERS/Tom Nicholson/File Photo