Δευτέρα, 22 Απρ.
19oC Αθήνα

Νεκροί δύο αμερικανοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν!

Αφγανιστάν

Δύο αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αποστολή του NATO στη χώρα της Ασίας, ενώ οι πιθανόν αποφασιστικής σημασίας συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν αναμένεται να αρχίσουν στη Ντόχα του Κατάρ.

Οι δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια «επιχείρησης» στο Αφγανιστάν, ανέφερε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες η αποστολή Resolute Support του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, σκοπός της οποίας είναι η εκπαίδευση και η υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων.

Πρόκειται για τη 13η και τη 14η απώλεια των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από την αρχή της χρονιάς, έναντι 12 όλο το 2018, που καταγράφηκαν ενώ η Ουάσινγκτον ευελπιστεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν που θα ανοίξει τον δρόμο για να γίνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ισλαμιστές αντάρτες και την αφγανική κυβέρνηση.

Ο αμερικανός επιτετραμμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ αναμένεται να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, οι οποίες ανεστάλησαν πριν από δέκα ημέρες για «διαβουλεύσεις». Τα δύο μέρη, που άρχισαν αυτόν τον άμεσο διάλογο χωρίς προηγούμενο πριν από έναν χρόνο, είχαν τότε εκφράσει την ικανοποίησή τους για την «εξαιρετική πρόοδο» που είχε επιτευχθεί.

Η συμφωνία αναμένεται να προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ωστόσο το κλειδί θα είναι το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για την κυριότερη διεκδίκηση των Ταλιμπάν, που θα δεσμευθούν σε αντάλλαγμα ότι δεν θα επιτρέψουν το τμήμα της αφγανικής επικράτειας που ελέγχουν να χρησιμοποιηθεί από «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Όλα σε μια κλωστή στο Αφγανιστάν…

Η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους ισλαμιστές αντάρτες, ή τουλάχιστον η «μείωση του επιπέδου της βίας» αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί στο κείμενο, που χαρακτηρίζεται a priori ιστορικό, 18 χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με σκοπό να ανατραπούν οι Ταλιμπάν από την εξουσία, λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο.

Μετά την αποπεράτωση του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, ο Χαλιλζάντ αναμένεται να μεταβεί στην Καμπούλ για νέες διαβουλεύσεις με «τους ηγέτες της αφγανικής κυβέρνησης για την ειρηνευτική διαδικασία» και για να «ενθαρρύνει» τις προετοιμασίες ενόψει του διαλόγου κυβέρνησης-Ταλιμπάν, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τουλάχιστον 2.300 αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 20.400 άλλοι τραυματίστηκαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν από τα τέλη του 2001, όταν ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ανέτρεψε το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις των Αμερικανών μειώθηκε σημαντικά από το 2014, όταν η αποστολή του NATO έπαψε να εμπλέκεται άμεσα στις εχθροπραξίες.

Στο αποκορύφωμα της στρατιωτικής εμπλοκής τους στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει 100.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεών τους. Περίπου 14.000 στρατιωτικοί είναι ακόμη στη χώρα στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής, στο πλαίσιο της οποίας προσφέρεται αεροπορική υποστήριξη στα αφγανικά στρατεύματα. Ένα μέρος της δύναμης αυτής είναι πάντως στελέχη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που διεξάγουν «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κληρονόμησε τον πόλεμο που άρχισε επί των ημερών του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει τα «αγόρια να γυρίσουν σπίτι», ωστόσο ταυτόχρονα έχει καταστήσει σαφές πως εννοεί να διατηρήσει στη χώρα σημαντική παρουσία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ώστε το Αφγανιστάν να πάψει να αποτελεί «εργαστήριο» —κατά τον όρο που χρησιμοποίησε— παραγωγής «τρομοκρατών».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις