Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Γερμανίας – Ρωσίας για τον βιασμό 13χρονης

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Γερμανίας – Ρωσίας για τον βιασμό 13χρονης

Διαστάσεις σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία παίρνει η (αμφιλεγόμενη) υπόθεση σχετικά με τον βιασμό 13χρονης γερμανορωσίδας στο Βερολίνο. Η έφηβη και η οικογένειά της υποστηρίζουν ότι βιάστηκε από μετανάστες. Η Μόσχα ζήτησε εξηγήσεις από το Βερολίνο και τώρα η γερμανική πλευρά περνάει στην… αντεπίθεση.

Το Βερολίνο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αποπειράται να «εκμεταλλευθεί» την υπόθεση και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, αφού η κατηγορία εκτοξεύτηκε από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, σε απάντηση στην παρέμβαση που έκανε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Στη Γερμανία έχουμε μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη (…) κι αυτή η δικαιοσύνη πρέπει να εργαστεί με ηρεμία, χωρίς αδικαιολόγητες έξωθεν παρεμβάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, καλώντας ταυτόχρονα να μην υπάρξει «καμιά πολιτική εκμετάλλευση αυτής της διαδικασίας».

Είχαν προηγηθεί, μια μέρα πριν, οι δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατηγόρησε τη γερμανική αστυνομία πως προσπαθεί να «κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλί» και ότι «κουκούλωσε επί ημέρες» πληροφορίες για την υπόθεση του βιασμού της 13χρονης!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από την πλευρά του κάλεσε τη Μόσχα να μη χρησιμοποιεί την υπόθεση για «σκοπούς πολιτικής προπαγάνδας» και να μην προσπαθεί να «υποδαυλίσει έναν διάλογο που είναι ήδη χωρίς καμία αμφιβολία πολύ δύσκολος, τον διάλογο για τους μετανάστες».

Η εισαγγελία του Βερολίνου διεξάγει έρευνα σχετικά με την καταγγελία του βιασμού της 13χρονης Λίζας Φ., η οποία κατέθεσε στην αστυνομία ότι απήχθη την 11η Ιανουαρίου σε μια γειτονιά του ανατολικού Βερολίνου από μετανάστες, οι οποίοι, όπως είπε, την κράτησαν αιχμάλωτη επί 30 ώρες, την βίασαν και την ξυλοκόπησαν.

Ωστόσο η γερμανική αστυνομία ανέφερε ότι μετά την έρευνα και τις ιατρικές εξετάσεις που έγιναν κατέληξε ότι η έφηβη έφυγε με τη θέλησή της με τους μετανάστες και ότι οι σεξουαλικές επαφές που είχε ήταν «συναινετικές». Η οικογένειά της απέρριψε αυτή την εκδοχή, καταγγέλλοντας ότι αστυνομικοί πίεσαν την έφηβη να αλλάξει την κατάθεσή της. Η εισαγγελία διεξάγει έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης.

Την εκδοχή πως το 13χρονο κορίτσι δεν βιάστηκε φαίνεται πως υποστηρίζει και η εισαγγελία του Βερολίνου. Ο Μάρτιν Στέλτνερ, εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα δήλωσε πως δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την διάπραξη βιασμού και απαγωγής, όπως κατήγγειλε η 13χρονη Λίζα Φ. — το επίθετο της έφηβης απαγορεύεται να δημοσιοποιηθεί, βάσει του νόμου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των γερμανικών αρχών, το κορίτσι είχε συναινετικές σεξουαλικές επαφές με δύο 20χρονους πριν εξαφανιστεί, πρόσθεσε ο Στέλτνερ. Σύμφωνα με τον ίδιο τα πρόσωπα αυτά δεν σχετίζονται με την εξαφάνιση της. Διεξάγεται έρευνα σε βάρος τους για αποπλάνηση ανήλικης.

Η υπόθεση προκάλεσε κατακραυγή από μέρους της ρωσικής κοινότητας του Βερολίνου. Το Σάββατο περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλη του νεοναζιστικού κόμματος NDP, διαδήλωσαν μπροστά στο γραφείο της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά μας βρίσκονται σε κίνδυνο».

Πριν μερικές μέρες, εξάλλου, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One μετέδωσε συνέντευξη μιας γυναίκας που δήλωσε ότι είναι θεία του κοριτσιού και υποστήριξε ότι η ανιψιά της απήχθη και βιάστηκε από «Άραβες μετανάστες». Ωστόσο, δύο μέρες αργότερα η αστυνομία του Βερολίνο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι το κορίτσι απήχθη και βιάστηκε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το κορίτσι σε καμία περίπτωση δεν εξαφανίστηκε με τη θέληση της για 30 ώρες», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα. «Πιστεύω ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη θα επικρατήσουν. Ελπίζω ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία με την μετανάστευση δεν θα οδηγήσουν σε μια προσπάθεια συγκάλυψης του τι πραγματικά συνέβη για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους· αυτό θα ήταν λάθος», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γερμανός ομόλογός του από την άλλη, ανακοίνωσε πως οι γερμανικές αρχές θα κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών της υπόθεσης στον Ρώσο πρέσβη στο Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Σέφερ κατηγόρησε από την πλευρά του ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που πρόβαλαν την υπόθεση, τονίζοντας πως οι υπεύθυνοι και ανοιχτόμυαλοι πολίτες είναι σε θέση να σχηματίσουν δική τους άποψη για τις ειδήσεις που μεταδίδονται. «Μακροπρόθεσµα, τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια», πρόσθεσε ο Σέφερ.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε