Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νέο Μεξικό: Εκκενώθηκαν χωριά από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές – Έκαψαν αμέτρητα σπίτια

Νέο Μεξικό: Εκκενώθηκαν χωριά από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές – Έκαψαν αμέτρητα σπίτια
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Κι άλλα χωριά εκκενώθηκαν χθες Κυριακή στο βόρειο τμήμα της πολιτείας του Νέου Μεξικού, στις ΗΠΑ, όπου μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές οι οποίες έχουν ήδη καταστρέψει εκατοντάδες κτιριακές δομές.

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Μόρα και Κλίβλαντ ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να τις εγκαταλείψουν καθώς οι φλόγες σάρωσαν αγροτικά χωριά κι ένα τουριστικό θέρετρο νοτιότερα, σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής και τις τοπικές αρχές.

Η περιοχή είναι αντιμέτωπη με τις πιο καταστροφικές φωτιές στον νοτιοδυτικό τομέα των ΗΠΑ. H κατάσταση που επικρατεί γεννά ανησυχίες πως η περιοχή και η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές.

«Είναι καταστροφική και εκτός ελέγχου», δήλωσε η Τζόι Άνσλι, επικεφαλής της κομητείας Σαν Μιγκέλ, αναφερόμενη στη λεγόμενη πυρκαγιά Calf Canyon, η οποία σαρώνει ορεινές περιοχές βορειοανατολικά της Σάντα Φε.

Η φωτιά εξαπλώθηκε εκρηκτικά την Παρασκευή, εξαιτίας ανεμοθύελλας. Έχει καταστρέψει ακόμη άγνωστο αριθμό κατοικιών, καθώς κατέκαψε κάπου 217,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα πάντα», τόνισε η κυβερνήτρια του Νέου Μεξικού, η Μισέλ Λούχαν Γκρίσαμ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ.

Το Νέο Μεξικό είναι αντιμέτωπο με συνθήκες που προσιδιάζουν στις θερινές σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή μείωσε το χιόνι στην περιοχή και διευκόλυνε την εκδήλωση μεγαλύτερων και σφοδρότερων πυρκαγιών νωρίτερα από άλλες χρονιές, εξηγούν επιστήμονες.

Καθώς οι άνεμοι εξασθένισαν χθες, η πυροσβεστική μπόρεσε να περιορίσει την φωτιά κατά το 12% και αγωνίζεται να σώσει σπίτια σε χωριά όπως το Ροσιάδα και το Πένταρις, σύμφωνα με τον Μάικλ Τζόνσον, αξιωματούχο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δασών και πυροπροστασίας.

Πιο βορειοανατολικά, πυρκαγιά 56 χιλιόμετρα ανατολικά του Τάος επεκτάθηκε σε έκταση 209 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν καταυλισμός προσκόπων και τέσσερα χωριά.

Άλλη ανεξέλεγκτη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Όρη Χέμες, κάπου 24 χιλιόμετρα από το Λος Άλαμος, με τις αρχές να διατάσσουν την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων δυο μικρών κοινοτήτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις