Κόσμος

Νέο Μεξικό – ΗΠΑ: Ακροδεξιοί πυροβόλησαν αντιρατσιστή διαδηλωτή (pics, video)

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένας άνδρας τραυματίστηκε από πυροβολισμούς στη διάρκεια αντιρατσιστικής διαδήλωσης για τον Τζορτζ Φλόιντ στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ πιθανότατα από μέλη ακροδεξιάς πολιτοφυλακής.

Το νέο σοβαρό περιστατικό συνέβη όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν το άγαλμα ενός Ισπανού κατακτητή του 16ου αιώνα στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Για το νέο αιματηρό συμβάν η αστυνομία ερευνά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ευθύνεται μία ακροδεξιά ομάδα.

Διαδηλωτές στο Αλμπουκέρκι ζητούσαν την απομάκρυνση ενός αγάλματος του Ισπανού κατακτητή Χουάν ντε Ονάτε, του πρώτου κυβερνήτη της πολιτείας αυτής, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Την ώρα που προσπαθούσαν να ρίξουν το άγαλμα μερικά βαριά οπλισμένα μέλη ακροδεξιάς πολιτοφυλακής με την ονομασία “New Mexico Civil Guard” επενέβησαν και ξέσπασαν επεισόδια, σύμφωνα με την “Albuquerque Journal”.

https://twitter.com/RealCris91/status/1272873628430938112

https://twitter.com/VincentJCurtis1/status/1272874870976548870

Ο Μάικλ Γκάιερ, διοικητής της αστυνομίας του Αλμπουκέρκι, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει λάβει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ακροδεξιές πολιτοφυλακές ευθύνονται για το συμβάν. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε έξω από το Μουσείο του Αλμπουκέρκι στη συνοικία της Παλιάς Πόλης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας άνδρας που συνεπλάκη με τους διαδηλωτές, τράβηξε όπλο και πυροβόλησε πέντε φορές προτού το πλήθος τον ακινητοποιήσει στο έδαφος και ένας διαδηλωτής φωνάξει: “Κάποιος πυροβολήθηκε”. Το FBI βοηθά την αστυνομία του Αλμπουκέρκι στην έρευνα και ανακρίνει πρόσωπα που εμπλέκονται στο περιστατικό, ανέφερε στο Twitter.

Η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μισέλ Λουχάν Γκρίσαμ τόνισε σε ανάρτησή της στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι “δεν υπάρχει καμία θέση στο Νέο Μεξικό για καμία αυτοαποκαλούμενη ‘πολιτοφυλακή’ η οποία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες”.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν δύο άνδρες που φορούν στολή αγγαρείας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το θύμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη από έναν λευκό αστυνομικό, οι διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σε αγάλματα και μνημεία που συνδέονται με την εποχή της αποικιοκρατίας, του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου και της δουλείας.

Το άγαλμα στο επίκεντρο των επεισοδίων στο Αλμπουκέρκι απεικονίζει τον Ονάτε, που είναι γνωστός για τη σφαγή το 1599 μιας φυλής αυτοχθόνων από Ισπανούς κατακτητές. Ο δήμαρχος της πόλης Τιμ Κέλερ δήλωσε ότι το άγαλμα απομακρύνθηκε προσωρινά από το σημείο που βρισκόταν για λόγους ασφαλείας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οργή στις Φιλιππίνες για τον πνιγμό δύο φοιτητών – Στο στόχαστρο ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ Ταμπ Μπάλντουιν
Τον «καίει» με όσα λέει η Ελληνίδα πρώην σύζυγός του Έφη Καλογήρου, αλλά και η θετή του κόρη - «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν εκπροσωπεί εμένα ούτε τα παιδιά μου», ήταν τα λόγια της
Ο Ταμπ Μπάλντουιν
Ένοχος για βιασμό ο γιος της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε Μάριτ – Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση
Ο 29χρονος Μάριους Μποργκ Χόιμπι είχε δηλώσει αθώος για τις βαρύτερες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του βιασμού, ενώ είχε παραδεχθεί ορισμένα από τα λιγότερο σοβαρά αδικήματα
Ο Μάριους Μποργκ Χόιμπι με τη μητέρα του πριγκίπισσα της Νορβηγίας Μέτε Μάριτ
Λαύρα των Σπηλαίων: Το ιερό μνημείο της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία που βομβάρδισαν οι Ρώσοι, η ιστορία του
Η ιστορική μονή Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά σύμβολα της Ουκρανίας
Ο κύριος καθεδρικός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου 7