Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέο μήνυμα Σι Τζινπίνγκ σε Τραμπ – “Θέλω συμφωνία, αλλά μπορώ να συνεχίσω τον πόλεμο”

Νέο μήνυμα Σι Τζινπίνγκ σε Τραμπ – “Θέλω συμφωνία, αλλά μπορώ να συνεχίσω τον πόλεμο”

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θέλει να υπογραφτεί το σύντομότερο η καταρχήν συμφωνία για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα διστάσει» να συνεχίσει τον εμπορικό πόλεμο, παρότι υπενθύμισε ότι δεν τον άρχισε η χώρα του και επέμεινε πως το Πεκίνο καταβάλλει προσπάθειες να τερματιστεί.

«Θέλουμε να εργαστούμε για να συναφθεί καταρχήν συμφωνία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της σχέσης μεταξύ ίσων», σημείωσε ο Σι απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο Νέο Οικονομικό Φόρουμ, εκδήλωση που οργάνωσε η εταιρεία Bloomberg LP — στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων το ομώνυμο πρακτορείο ειδήσεων — στο Πεκίνο.

«Αν χρειαστεί θα δώσουμε μάχη, αλλά εργαζόμαστε ενεργά προκειμένου να μην έχουμε εμπορικό πόλεμο. Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, δεν είναι κάτι που θέλουμε», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.

Άδεια στην Microsoft

Την ίδια ώρα η Microsoft Corp ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε άδεια για εξάγει λογισμικό στην κινεζική Huawei Technologies Co Ltd.

“Στις 20 Νοεμβρίου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενέκρινε το αίτημα της Microsoft για την χορήγηση άδειας σχετικά με την εξαγωγή λογισμικού μαζικής αγοράς στην Huawei. Εκτιμούμε τις ενέργειες του υπουργείου για την υλοποίηση του αιτήματός μας,” δήλωσε -μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος- ένας εκπρόσωπος Τύπου της Microsoft.

Η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε την Τετάρτη, την δεύτερη αναστολή εφαρμογής των εμπορικών κυρώσεων κατά της Huawei μέσα σε μία εβδομάδα, επιτρέποντας σε μερικούς (Αμερικανούς) προμηθευτές να ξαναρχίσουν τις πωλήσεις προς την αναφερόμενη κινεζική εταιρία.

Η Huawei εντάχθηκε στην μαύρη λίστα των εταιριών που χαρακτηρίζονται ως απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, πριν από έξι μήνες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις