Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέο μπλόκο στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ για τα F-35: «Απαράδεκτη η Τουρκία»

Νέο μπλόκο στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ για τα F-35: «Απαράδεκτη η Τουρκία»

Ακόμη ένα εμπόδιο στη μεταφορά των F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία βάζουν Αμερικανοί βουλευτές, ανάμεσά τους και δυο Ελληνοαμερικανοί, οι Γκας Μπιλιράκης και ο Τζον Σαρμπάνης. Ζητούν από την κυβέρνηση Τραμπ να δώσει «ουσιαστική» απάντηση στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Άγκυρας.

Με επιστολή τους στο προεδρείο της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν να μπει φρένο στη χρήση οποιουδήποτε ποσού από τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην δοθεί κανένα ποσό για τη μεταφορά των F-35 έως ότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πάρει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για την ακύρωση της συμφωνίας παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, των δυνάμεων του Κουρδικού YPG, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου», αναφέρουν στην επιστολή τους οι Αμερικανοί βουλευτές.

Ζητούν να συμπεριληφθεί μια τέτοια διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας «απαράδεκτη» και υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, απειλώντας τα συμφέροντά μας στην περιοχή και το κράτος δικαίου στο εσωτερικό της. Έχει αυξανόμενους δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η προγραμματισμένη αγορά του συστήματος S-400 αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαιτεί μια ουσιαστική απάντηση», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις