Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Νέο «χαστούκι» ΗΠΑ στην Τουρκία! «Πόρτα» στους Τούρκους πιλότους των F-35

Νέο «χαστούκι» ΗΠΑ στην Τουρκία! «Πόρτα» στους Τούρκους πιλότους των F-35

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για τους S-400.
Η Ουάσινγκτον θα σταματήσει να δέχεται Τούρκους πιλότους για να εκπαιδευτούν στα F-35.
Η απόφαση θα αλλάξει μόνο αν η Άγκυρα αποφασίσει να παγώσει την αγορά από τη Ρωσία.
Στον αέρα και το αν θα συνεχιστεί η εκπαίδευση των πιλότων που βρίσκονται στην Αριζόνα.

Ακόμη ένα επεισόδιο στην κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες, με αφορμή την αγορά του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας των S-400 από τη Ρωσία, το οποίο αρνείται η Άγκυρα να σταματήσει, κλιμακώνεται, με την Ουάσινγκτον να τραβά το σχοινί.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σταματήσει την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη F-35. Αυτό αποκάλυψαν δυο αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

ΗΠΑ και Τουρκία «τσακώνονται» εδώ και μήνες εξαιτίας της παραγγελίας των S-400 από την Άγκυρα. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει πολλές φορές και σε όλους τους τόνους στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να έχει και τα δύο συστήματα.

Μέχρι στιγμής δεν είχε πάρει μέτρα. Η απόφαση να ανασταλεί η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ενόχληση και αμηχανία στην Τουρκία. Και «κορώνες» από τον Ερντογάν, φυσικά.

Δύο αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αντιστραφεί αν η Τουρκία αλλάξει τα σχέδιά της. Αν δηλαδή κάνει αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ και δεν αγοράσει τους S-400. Εξήγησαν ότι το μέτρο αφορά στις επόμενες ομάδες των πιλότων και των μελών των συνεργείων συντήρησης και του προσωπικού εδάφους που θα πήγαιναν κανονικά τους επόμενους μήνες για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί επίσημα αν θα σταματήσει η εκπαίδευση των τεσσάρων χειριστών και άλλων Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη Luke Air Force Base στην Αριζόνα, σύμφωνα με τις δύο πηγές. Το μέτρο αυτό πάντως εξετάζεται σοβαρά. Στη βάση σταθμεύουν οι τέσσερις Τούρκοι πιλότοι, άλλοι δύο Τούρκοι ιπτάμενοι σε ρόλο εκπαιδευτών και 20 Τούρκοι συντηρητές που εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τουλάχιστον 100 «αόρατα» για τα ραντάρ F-35, έναντι 9 δισεκ. δολαρίων με την τρέχουσα τιμή του αεροσκάφους.

Αν η Τουρκία εκτοπιστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο συμμάχων στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί.

Η ένταση στη διμερή σχέση εκτείνεται πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων στη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν, τη φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές.

Η αποκάλυψη της απόφασης ακολουθεί τις ενδείξεις ότι η Άγκυρα προχωράει τη διαδικασία για την απόκτηση των S-400. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στις 22 Μαΐου ότι τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του συστήματος στη Ρωσία και ότι Ρώσοι εκπαιδευτές μπορεί να πάνε στην Τουρκία. Ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι «αποκλείεται» η Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει την αναστολή της εκπαίδευσης Τούρκων χειριστών. Εκπρόσωπος του είχε πει πρόσφατα ότι η διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα για την αγορά Patriot αντί των S-400 συνεχίζεται.

Αλλά ο Ερντογάν επέμεινε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «δεν μας έκαναν τόσο καλή προσφορά όσο (αυτή για την αγορά) των S-400».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις