Τρίτη, 21 Μαΐ
23oC Αθήνα

Νέο “χαστούκι” ΗΠΑ στον Ερντογάν για τα F-35!

Νέο “χαστούκι” ΗΠΑ στον Ερντογάν για τα F-35!

Δεν είναι μόνο ο πάστορας Άντριου Μπράνσον που αποτελεί “αγκάθι” στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Το μεγαλύτερο απ’ όλα είναι οι S-400 που θέλει ο Ερντογάν να αγοράσει από τη Ρωσία του Πούτιν. Και η Ουάσινγκτον του έστειλε ξανά μήνυμα πως αν τους αγοράσει τελικά, θα πρέπει να… ξεχάσει τα δικά τους F-35.

Σε μια ακόμη απόφαση “κόλαφο” για την Τουρκία και τον Ερντογάν, οι ΗΠΑ “πάγωσαν” τη μεταφορά των F-35 έως ότου να ξεκαθαρίσει ο Τούρκος πρόεδρος ότι δεν θα εξοπλιστεί από το… αντίπαλο δέος, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία.

Αυτή τη φορά ήταν το Κογκρέσο που κλιμάκωσε την πίεση με την Άγκυρα. Το έκανε με την υπερψήφιση, στη Γερουσία, νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό. Ένα νομοσχέδιο που επιβάλει νέους περιορισμούς στη παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει ρητά την απαγόρευση της χρήσης αμερικανικών πόρων για τη μεταφορά των F-35 στη Τουρκία ή την παροχή οποιασδήποτε άλλης διευκόλυνσης μέχρι ο υπουργός Εξωτερικών να πιστοποιήσει ότι η Άγκυρα δεν θα αγοράσει ή δεν θα δεχθεί τη παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή των ΗΠΑ που είχαν ξεκινήσει από κοινού την εκστρατεία για την παρεμπόδιση της πώλησης των F-35 στη Τουρκία καλωσόρισαν την εγκατάλειψη της «ήσυχης διπλωματίας» εκ μέρους των ΗΠΑ και ευχαρίστησαν τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη προσπάθεια να συμπεριληφθεί η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Με αυτό το νομοσχέδιο, η Γερουσία καθιστά σαφές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία δεν περιορίζονται στον πάστορα Μπράνσον. Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τον Ερντογάν είναι μόνο το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο ότι η Τουρκία είναι μόνο στο όνομα σύμμαχος. Όλη η αμερικανική κυβέρνηση – το υπουργικό συμβούλιο και το Κογκρέσο – εγκατέλειψαν την αποτυχημένη προσέγγιση της ήσυχης διπλωματίας με την Άγκυρα. Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τώρα ότι είναι ένας «αφοσιωμένος σύμμαχος» με δράσεις, και όχι μόνο με δηλώσεις στις αμερικανικές εφημερίδες», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις