Κόσμος

Νέο «χαστούκι» Μπάιντεν στην Τουρκία: Θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν στέλνει… μηνύματα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν είναι… Τραμπ. Και ενώ ο προκάτοχός του απέφευγε με κάθε τρόπο να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει το αντίθετο.

Το είχε πει προεκλογικά, φαίνεται ότι θα το κάνει και πράξη ο Τζο Μπάιντεν. Εντός των επόμενων ημερών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκάλυψε η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το προσεχές Σάββατο. Όταν ρωτήθηκε, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, απάντησε ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο. Αλλά, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στις ήδη ταραγμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

ERDOGAN BIDEN

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου φαίνεται ότι έχουν φτάσει και στ’ αυτιά της Τουρκίας. Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επιβλητική η καμπίνα του νέου Air Force One του Ντόναλντ Τραμπ: Οι χρυσές λεπτομέρειες και τα καθίσματα μασάζ
Τα μαξιλάρια, οι ζώνες ασφαλείας και τα σερβίτσια που έχουν τη σφραγίδα του Τραμπ, ενώ υπάρχει και μια ευρύχωρη αίθουσα συσκέψεων με δερμάτινους καναπέδες και τραπέζι
Το νέο επιβλητικό Air Force One του Ντόναλντ Τραμπ
Η Γερμανία «δείχνει» τις ουκρανικές αρχές για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream
Ο στόχος ήταν να διακοπούν μόνιμα οι παραδόσεις αερίου μέσω των αγωγών και να εμποδιστεί η Ρωσία από το να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το εμπόριο φυσικού αερίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές προσπάθειές της
Αναταράξεις στην επιφάνειας της θάλασσας μετά την έκρηξη τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα 6
Όλεθρος στο Κίεβο από μπαράζ ρωσικών επιθέσεων: Στους 18 οι νεκροί και σχεδόν 100 τραυματίες
Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι στόχευσε κατοικημένες περιοχές - Έχουν ισοπεδωθεί κτίρια στο Κίεβο από τις πυραυλικές επιθέσεις - Η Μόσχα τονίζει ότι θα αυξήσει την πίεση
Κατεστραμμένο κτίριο στο Κίεβο
Πάνω από 90 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γαλλία μέσα σε 15 ημέρες - Σε επιφυλακή οι αρχές για νέο κύμα καύσωνα
Η υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας της Γαλλίας ζήτησε από τους γονείς να προσέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και κατήγγειλε επικίνδυνες συμπεριφορές νέων που πηδούν στα κανάλια από γέφυρες για να δροσιστούν
REUTERS