Κόσμος

Νέο «χαστούκι» Μπάιντεν στην Τουρκία: Θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν στέλνει… μηνύματα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν είναι… Τραμπ. Και ενώ ο προκάτοχός του απέφευγε με κάθε τρόπο να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει το αντίθετο.

Το είχε πει προεκλογικά, φαίνεται ότι θα το κάνει και πράξη ο Τζο Μπάιντεν. Εντός των επόμενων ημερών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκάλυψε η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το προσεχές Σάββατο. Όταν ρωτήθηκε, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, απάντησε ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο. Αλλά, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στις ήδη ταραγμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

ERDOGAN BIDEN

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου φαίνεται ότι έχουν φτάσει και στ’ αυτιά της Τουρκίας. Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
5
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9