Κόσμος

Νέος “ψυχρός πόλεμος” προ των πυλών – Τελεσίγραφο από τη Δύση στον Πούτιν

Για ντε φάκτο παραβίαση της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα κατηγορεί τον Πούτιν το ΝΑΤΟ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να διασώσουν τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) που υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η κυβέρνηση Πούτιν κατηγορείται από το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον ότι την παραβίασε αναπτύσσοντας έναν νέο τύπο πυραύλων.

“Η συμφωνία που υπέγραψαν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στο ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και 30 χρόνια” είπε η Μογκερίνι, κατά την άφιξή της στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας.

Η Συνθήκη αυτή υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον το 1987 και έβαλε τέλος στην κρίση των ευρωπυραύλων που προκλήθηκε από την απόφαση της Μόσχας να αναπτύξει το 1977 πυραύλους μέσου βεληνεκούς SS-20, ικανούς να πλήξουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΗΠΑ απάντησαν εγκαθιστώντας το πυραυλικό σύστημα Pershing II στη Δυτική Γερμανία το 1983.

Χθες, το ΝΑΤΟ απηύθυνε τελεσίγραφο στον Πούτιν, δίνοντας περιθώριο 60 ημερών για να συμμορφωθεί με τους όρους της συνθήκης. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα πρέπει “να καταστρέψουν” το νέο πυραυλικό σύστημά τους, όπως εξήγησε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΗΠΑ απειλούν ότι θα αποδεσμευτούν και αυτές από την INF.

“Η Ρωσία έχει τώρα μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί εκ νέου με τη Συνθήκη INF, αλλά θα πρέπει επίσης να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς συμφωνία“, προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Διευκρίνισε πάντως ότι το ΝΑΤΟ αποκλείει το ενδεχόμενο να αναπτύξει νέους πυραύλους στην Ευρώπη για να αντισταθμίσει το ρωσικό σύστημα. Οι χώρες μέλη όμως θα προσαρμόσουν τη στρατηγική τους και θα ενισχύσουν την άμυνά τους, εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Το νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα SSC8 θεωρείται απειλή από το ΝΑΤΟ γιατί έχει βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, οι ρωσικοί πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή και μπορούν να πλήξουν πόλεις στην Ευρώπη μέσα σε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή τους.

Η λήξη της διορίας των 60 ημερών προς τον Πούτιν συμπίπτει με την επόμενη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2019.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού
Εκτός ελέγχου οι φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία: Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, απόκοσμες εικόνες
Στην περιοχή της Ζιρόντ, γνωστή παγκοσμίως για τους αμπελώνες της και την παραγωγή κρασιού, και την γειτονική περιοχή της Λαντ, οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει την απομάκρυνση τουλάχιστον 141.000 ανθρώπων
Φωτιά στην Ισπανία
17