Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Νέος υγειονομικός συναγερμός για την «Ευλογιά των πιθήκων» – 7 κρούσματα στη Βρετανία

Νέος υγειονομικός συναγερμός για την «Ευλογιά των πιθήκων» – 7 κρούσματα στη Βρετανία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ένας «πονοκέφαλος» μετά τον άλλον έρχεται στις υγειονομικές αρχές τις Βρετανίας. Μετά την πανδημία, ήρθε η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά και τώρα, η «ευλογιά των πιθήκων».

Σύμφωνα με την Daily Mail, ακόμη τέσσερις άνθρωποι διαγνώστηκαν με «ευλογιά πιθήκων» στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε επτά.

Και οι τέσσερις νέοι ασθενείς είναι άντρες από το Λονδίνο, χωρίς ταξιδιωτικές «συνδέσεις» με την Αφρική, όπως επιβεβαίωσαν οι επικεφαλής υγείας.

Δύο είναι γνωστοί μεταξύ τους, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με κάποια από τις προηγούμενες περιπτώσεις, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται στην κοινότητα.

Η Dr Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), δήλωσε: «Αυτό είναι σπάνιο και ασυνήθιστο. Το UKHSA διερευνά ταχέως την πηγή αυτών των λοιμώξεων επειδή τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στην κοινότητα, που μεταδίδεται μέσω στενής επαφής».

«Προτρέπουμε ιδιαίτερα τους άντρες που είναι γκέι και bisexual να είναι παρατηρητικοί για τυχόν ασυνήθιστα εξανθήματα ή βλάβες και να επικοινωνήσουν χωρίς καθυστέρηση με μια υπηρεσία σεξουαλικής υγείας».

Και τα επτά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν θετικά στο δυτικό αφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο πιστεύεται ότι είναι πιο ήπιο από άλλες εκδοχές.

Το πώς ακριβώς απέκτησαν τη μόλυνση οι νέοι ασθενείς «παραμένει υπό επείγουσα διερεύνηση», ανέφερε το UKHSA.

Οι νοσηλευτές και οι γιατροί συμβουλεύονται να παραμείνουν «σε εγρήγορση» σε ασθενείς που παρουσιάζουν νέο εξάνθημα. Η ευλογιά των πιθήκων συχνά συγχέεται με πιο κοινές ασθένειες εξανθήματος όπως η ανεμοβλογιά, η ιλαρά, η ψώρα και η σύφιλη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση.

Η σπάνια ιογενής λοίμωξη που σκοτώνει έως και έναν στους δέκα από αυτούς που έχουν μολυνθεί, δεν εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης πρόσωπο με πρόσωπο επαφής ή σωματικών υγρών.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις