Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Νετανιάχου: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν

Ιερουσαλήμ

Μετά το… σούσουρο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου για το Ιράν και την “παρουσίαση” των χημικών όπλων του, ο Ισραηλινός πρόεδρος διευκρινίζει πως δεν επιδιώκει πόλεμο με την γειτονική χώρα.

Ο Νετανιάχου, το απόγευμα της Δευτέρας (30.04.2028) είχε υποστηρίξει πως διαθέτει αποδείξεις για το τις μυστικές προσπάθειες της Τεχεράνης για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, παρά τη διεθνή συμφωνία που έχει υπογράψει η Ισλαμική Δημοκρατία για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον του Ιράν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε σε συνέντευξη στο CNN: “Ουδείς επιζητά μια τέτοιου είδους εξέλιξη. Το Ιράν είναι αυτό που αλλάζει τους κανόνες στην περιοχή”.

Τζόνσον: Πρέπει να διατηρηθεί η συμφωνία για το Ιράν

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι οι δηλώσεις Νετανιάχου υπογραμμίζουν τη “σημασία να διατηρηθεί” η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που υπογράφηκε το 2015.

“Η ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ για τις παρελθούσες έρευνες του Ιράν στον τομέα των πυρηνικών όπλων δείχνει γιατί χρειαζόμαστε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συμφωνία με το Ιράν δεν βασίζεται στην εμπιστοσύνη αλλά σε λεπτομερείς ελέγχους”, έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.

Επιμένοντας στη “σημασία να διατηρηθούν οι περιορισμοί” που περιλαμβάνονται στη συμφωνία αυτή, ο Τζόνσον υπογράμμισε σε ανακοίνωση ότι οι “όροι που αφορούν τους λεπτομερείς ελέγχους καθιστούν πιο δύσκολο για το Ιράν να επαναλάβει τέτοιου είδους έρευνες”.

“Αυτό είναι ένας ακόμη καλός λόγος για τη διατήρηση της συμφωνίας και παράλληλα την ανάπτυξή της προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων μας”, πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Με τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 στη Βιένη, έπειτα από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των παγκόσμιων μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), η Τεχεράνη δέχτηκε να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα έως το 2025.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις