Κόσμος

Νετανιάχου: Διαφωνία με ΗΠΑ για την μελλοντική διακυβέρνηση στη Γάζα – «Όχι» σε στρατιώτες από Τουρκία και Κατάρ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας εκτελεστικής επιτροπής που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του «Συμβουλίου Ειρήνης», στο οποίο θα προεδρεύει ο ίδιος ο Τραμπ, ενώ περιλαμβάνει τον Χακάν Φιντάν και τον Άλι αλ Θαουάντι

Την διαφωνία του με την ανάπτυξη Τούρκων ή Καταριανών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τη διαφωνία του με τις ΗΠΑ για τη μελλοντική διακυβέρνηση του θύλακα, εξέφρασε ξανά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Δευτέρα (19.01.2026).

«Δεν θα υπάρχουν ούτε Τούρκοι, ούτε Καταριανοί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ διαφωνεί με την Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την υλοποίηση του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας τη συγκρότηση μιας εκτελεστικής επιτροπής που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του «Συμβουλίου Ειρήνης», στο οποίο θα προεδρεύει ο ίδιος ο Τραμπ. Αυτή η επιτροπή, που παρουσιάστηκε ως «συμβουλευτική» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον Καταριανό διπλωμάτη Άλι αλ Θαουάντι.

Από το Σάββατο, το γραφείο του Νετανιάχου εξέφρασε την αντίθεσή του στη σύνθεση αυτού του νέου οργάνου. Η ανακοίνωση της σύνθεσης της επιτροπής «δεν έγινε σε συντονισμό με το Ισραήλ και αντίκειται στην πολιτική του», είπε ο Νετανιάχου σημειώνοντας ότι «ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών να επικοινωνήσει για το θέμα αυτό με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ».

Στην ανακοίνωση του Σαββάτου δεν διευκρινίζονταν οι λόγοι των αντιρρήσεων του Ισραήλ, το οποίο ωστόσο έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι διαφωνεί με την εμπλοκή της Τουρκίας στη μεταπολεμική Γάζα. Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε με αφορμή την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση της. Αυτό το δεύτερο στάδιο προβλέπει τον αφοπλισμό της Χαμάς, τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων που ελέγχουν σχεδόν τον μισό θύλακα και την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης.

Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί ποιες χώρες θα μετέχουν σε αυτή τη δύναμη, η οποία θα έχει ως αποστολή να βοηθήσει στην ασφάλεια της Γάζας και να εκπαιδεύσει τις παλαιστινιακές αστυνομικές δυνάμεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπαράζ ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ – Επιθέσεις και στα ΗΑΕ – Σφυροκόπημα δίχως τέλος στο Ιράν
Το Ιράν μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ, υπό τον φόβο χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα χωρίς να πλήξουν ενεργειακές υποδομές
Συντρίμμια στον Λίβανο
Διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή: «Δεν έχω ξαναδεί άλλους να θέλουν να διαπραγματευτούν τόσο πολύ όσο οι Ιρανοί» λέει ο Τραμπ - Διαψεύδει το παζάρι η Τεχεράνη
Παράλληλα ο Αμερικανός Προέδρος υποστήριξε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές φοβούνται μην «σκοτωθούν από τον ίδιο τους τον λαό» γι' αυτό και δεν επιβεβαιώνουν δημόσια τις διμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου συγκέντρωσης χρημάτων της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου (NRCC) στην Ουάσιγκτον