Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Νετανιάχου για το θάνατο αμάχων στη Γάζα: Και οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν νοσοκομείο το ’45

Νετανιάχου για το θάνατο αμάχων στη Γάζα: Και οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν νοσοκομείο το ’45

Η αποκάλυψη των New York Times πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν σταματήσει να παρακολουθούν τη Χαμάς έναν χρόνο πριν από την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχει φέρει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσπαθεί να… «πιαστεί» απ’ όπου μπορεί!

Ο Νετανιάχου έχει βρεθεί προσωπικά στο στόχαστρο, με πολλούς στο Ισραήλ να τον θεωρούν προσωπικά υπεύθυνο για το θάνατο αμάχων από τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Για να δικαιολογήσει τη στάση του και την αντίδραση στην επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέκρινε εαυτόν και τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς με τους Συμμάχους και την αντίδρασή τους στους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Παρά τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων, κανένας δεν είπε στους Συμμάχους μην εξαλείψετε τον ναζισμό», ανέφερε ο Νετανιάχου. Δημοσιογράφος του είχε θέσει το ερώτημα αν το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και η απάντηση ήταν η σύγκριση με τους Συμμάχους και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε στην απάντησή του σε βομβαρδισμό της RAF στην Κοπεγχάγη που έπληξε κατά λάθος σχολείο καθώς πλησίαζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την 21η Μαρτίου 1945, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 άμαχοι, ανάμεσά τους 86 παιδιά και 18 ενήλικοι μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Το 1944, η RAF βομβάρδισε το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη — απόλυτα νόμιμο στόχο. Όμως οι Βρετανοί πιλότοι αστόχησαν κι αντί για το αρχηγείο της Γκεστάπο πέτυχαν νοσοκομείο Παίδων σε μικρή απόσταση και νομίζω 84 παιδιά κάηκαν ζωντανά. Αυτό δεν ήταν έγκλημα πολέμου», είπε.

«Δεν ήταν κάτι για το οποίο θα μπορούσες να κατηγορήσεις τη Βρετανία. Ήταν νόμιμη πολεμική ενέργεια, με τραγικές συνέπειες, όπως ενίοτε έχουν τέτοιες νόμιμες ενέργειες».

Οι Σύμμαχοι μολαταύτα συνέχισαν τον πόλεμο μέχρι τέλους, παρά τις τραγικές συνέπειες, διότι γνώριζαν πως κρινόταν το μέλλον του πολιτισμού κι ολόκληρης της ανθρωπότητας και «λοιπόν, σας λέω τώρα πως κρίνεται το μέλλον του πολιτισμού μας», είπε ο Νετανιάχου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις