Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Νίγηρας: Η χούντα κατηγορεί τη Γαλλία ότι έχει σχέδιο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα

Νίγηρας: Η χούντα κατηγορεί τη Γαλλία ότι έχει σχέδιο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι πραξικοπηματίες που έχουν καταλάβει την εξουσία του Νίγηρα τις τελευταίες ημέρες κατηγόρησαν σήμερα (9.8.2023) τη Γαλλία ότι έχει ένα ευρύτερο σχέδιο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, το οποίο έθεσε σε εφαρμογή παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της.

Το αυτοαποκαλούμενο «Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Πατρίδας» του Νίγηρα κατήγγειλε ότι «στρατιωτικό αεροσκάφος» της Γαλλίας απογειώθηκε στις 06:01 (τοπική ώρα) από το Τσαντ και εισήλθε στον εναέριο χώρο της χώρας, διακόπτοντας κάθε επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου από τις 06:39 έως τις 11:15 (τοπική ώρα).

Η χούντα του Νίγηρα κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «απελευθερώνει τρομοκράτες», ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των πραξικοπηματιών. Υπενθυμίζεται ότι η χούντα έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της χώρας.

Χαρακτηριστική η αντιγαλλική ρητορική

Η αντιγαλλική ρητορική ήταν χαρακτηριστικό άλλων πραξικοπημάτων στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, όπως εκείνων στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο, των οποίων οι ηγέτες υποστηρίζουν σθεναρά τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα.

Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος αρνήθηκαν χθες Τρίτη την είσοδο απεσταλμένων αφρικανικών χωρών και εκπροσώπων του ΟΗΕ, αρνούμενοι να υποκύψουν στις πιέσεις για να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από την αυριανή σύνοδο κορυφής κατά την οποία οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) θα συζητήσουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Ένας πρώην ηγέτης των ανταρτών στον Νίγηρα ανακοίνωσε την ίδρυση κινήματος που αντιτίθεται στη χούντα, σε μια πρώτη ένδειξη εσωτερικής αντίστασης στη στρατιωτική διακυβέρνηση σε αυτήν τη στρατηγικής σημασίας χώρα του Σαχέλ.

Ο Ρίσα Αγκ Μπούλα ανέφερε σε δήλωση που έγινε γνωστή σήμερα πως το «Συμβούλιο Αντίστασης για τη Δημοκρατία» έχει σκοπό να αποκαταστήσει τον έκπτωτο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται στην κατοικία του αφότου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα φαίνεται να έχουν βαλτώσει, ενώ οι στρατιωτικές κυβερνήσεις του γειτονικού Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να αποτρέψουν ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις