Κόσμος

Νιγηρία: Η πνευμονία σκοτώνει ένα παιδί κάθε 20 δευτερόλεπτα

Περίπου 143.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνευμονία στη Νιγηρία. Δηλαδή, ένα παιδί κάθε 20 δευτερόλεπτα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας, που εκφράζει ανησυχίες ότι η επιδημία Covid-19 θα επιδεινώσει αυτούς τους ήδη «ζοφερούς» αριθμούς.

Η πνευμονία είναι «η πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στη Νιγηρία, με το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας να ανέρχεται σε 132 θανάτους για 1.000 γεννήσεις», το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, είπε χθες ο δόκτωρ Ολορουνίμπε Μαμόρα, υφυπουργός Υγείας της Νιγηρίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της πνευμονίας.

Η Ένωση Παιδιάτρων της Νιγηρίας κάλεσε την κυβέρνηση, τους διεθνείς θεσμούς και τους ιδιώτες εταίρους να «βελτιώσουν τους δείκτες υγείας» προκειμένου η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με 200 εκατομμύρια κατοίκους, να «μην κατέχει το ειδεχθές ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών παγκοσμίως».

«Αυτή η χρονιά, το 2020, είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της πανδημίας της Covid-19 που (…) διατάραξε τις προσπάθειες πρόληψης και φροντίδας για τα παιδιά, ιδίως την πρόσβαση στα εμβόλια, αλλά επίσης στην τροφή ή στις θεραπείες για τις κλασικές ασθένειες», προειδοποίησε η Ένωση Παιδιάτρων της Νιγηρίας, σε ένα δελτίο τύπου που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Η πνευμονία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο με 2.000 θανάτους την ημέρα, μπροστά από την ελονοσία και την ιλαρά, σύμφωνα με την Unicef, που σημειώνει πως «η ιατρική παροχή οξυγόνου σε συνδυασμό με τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να σώσουν πάρα πολλές ζωές».

«Η πανδημία Covid-19 επιδείνωσε την καταστροφική έλλειψη πρόσβασης στο οξυγόνο στις φτωχότερες χώρες», σημειώνει ο Κέβιν Ουάτκινς, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Save The Children σε μια έκθεση που συνυπογράφει με την Unicef.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Dailymail: Σάλος με τις δαπάνες 90.000 δολαρίων της Κίμπερλι Γκιλφόιλ στην Αθήνα
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα φέρεται να ζήτησε την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ 58.000 δολαρίων στην πρεσβευτική κατοικία στο Κολωνάκι, ενώ εξετάζεται και η πρόσληψη προσωπικού φωτογράφου, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν
Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ: Καρατομήσεις κορυφής και νευρικότητα στο στρατόπεδο του Τραμπ εν μέσω πολέμου στο Ιράν
Ο Τραμπ απέλυσε την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι και ο Χέγκσεθ ζήτησε από αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ Ράντι Τζορτζ να παραιτηθεί άμεσα
Ο Τραμπ με την Παμ Μπόντι
Ροζ σκάνδαλο στην κυβέρνηση Μελόνι: Η παρουσιάστρια Κλαούντια Κόντε αποκάλυψε τη σχέση της με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι
Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια τόνισε ότι «δεν μπορεί να αρνηθεί» - Η αποκάλυψη μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα για την ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι
Η 34χρονη Κλαούντια Κόντε