Κόσμος

Νιγηρία: Τρόμος και αίμα – 14 νεκροί από επίθεση καμικάζι

Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι που αποδόθηκε στην τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στοχοθέτησε πιστούς μέσα σε τέμενος σε μια πόλη στα σύνορα της Νιγηρίας και του Καμερούν και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι το πρωί της Τετάρτης, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.

Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί λίγο πριν από την πρώτη πρωινή προσευχή των μουσουλμάνων πιστών στο τζαμί της Γκαμπόρου (Πολιτεία Μπόρνο), σύμφωνα με μέλη πολιτοφυλακών.

«Προς το παρόν έχουν ανασυρθεί 14 πτώματα από τα συντρίμμια του τεμένους, στη συνοικία Ουνγκουγουόρ Αμπούτζα», ενώ «το τέμενος καταστράφηκε τελείως από την έκρηξη», ανέφερε ο Ούμαρ Κατσάλα, μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολεμάει την Μπόκο Χαράμ στο πλευρό του στρατού της Νιγηρίας.

«Όμως ο απολογισμός μπορεί να γίνει βαρύτερος», πρόσθεσε ο ίδιος. «Μόνο ο μουεζίνης επιβίωσε και θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά ακόμα θύματα κάτω τα συντρίμμια».

Η Γκαμπόρου, πόλη που αποτελεί σημαντικό εμπορικό κόμβο στη μεθόριο της Νιγηρίας και του Καμερούν, είχε πέσει στα χέρια της Μπόκο Χαράμ τον Αύγουστο του 2014. Παρά την ανακατάληψή της τον Σεπτέμβριο του 2015, με τη συμβολή του στρατού του Τσαντ, μέλη της Μπόκο Χαράμ συνεχίζουν να διαπράττουν σποραδικά επιθέσεις σε γύρω χωριά και σε δρόμους στην περιοχή.

Την Τρίτη, διανεμήθηκε ένα βίντεο με το οποίο ο ιστορικός ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων που διαπράχθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ο νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι διαβεβαίωσε στην ομιλία του για το νέο έτος ότι η Νιγηρία «έχει τελειώσει με την Μπόκο Χαράμ», παρότι οι ενέργειες βομβιστών-καμικάζι, οι έφοδοι ενόπλων και οι επιθέσεις εναντίον θέσεων του στρατού αυξήθηκαν θεαματικά μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.

Πριν από δύο χρόνια, ο πρόεδρος Μπουχάρι είχε υποστηρίξει πως η Μπόκο Χαράμ είχε ήδη «ηττηθεί από τεχνική άποψη».

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, που ξέσπασε το 2009, και οι επιχειρήσεις του στρατού της Νιγηρίας και άλλων κρατών της περιοχής για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους, ενώ 2,6 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί και στην περιοχή όπου δρα η οργάνωση έχει προκληθεί μια σοβαρή επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ισραηλινός πιανίστας Αλόν Άαχελ περιγράφει τα όσα βίωσε ως όμηρος της Χαμάς – «Με ξερίζωσαν από την πραγματικότητα και με έβαλαν στην κόλαση»
Τι λέει για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε και για τις συνθήκες που έζησε - «Δεν είσαι άνθρωπος, είσαι ζώο», περιγράφει
Ο Alon Ohel
Ανεξέλεγκτη επιδημία δάγκειου πυρετού και τσικουνγκούνια σφυροκοπά την Κούβα – 33 νεκροί, ανάμεσά τους 21 παιδιά
Η επιδημία φέρεται πως εξαπλώθηκε λόγω της συσσώρευσης σκουπιδιών σε δρόμους και του στάσιμου νερού σε δεξαμενές σε σπίτια - Ελλιπείς οι ψεκασμοί για τα κουνούπια λόγω οικονομικής κρίσης
Άνθρωπος
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης
Οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα υπογράψουν στον Λευκό Οίκο μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον
Ντόναλντ Τραμπ
Στους 1.160 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες σε Ινδονησία και Νοτιοανατολική Ασία - Τεράστιες καταστροφές στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 390 είναι οι νεκροί και 352 οι αγνοούμενοι - Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί μετά το τσουνάμι του 2004
Άνθρωποι περπατούν μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, μετά τον κυκλώνα Ditwah στην Κελάνια της Σρι Λάνκα