Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Νικαράγουα: Αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Στο στόχαστρο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Νικαράγουα: Αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Στο στόχαστρο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Στο αίμα βάφονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Νικαράγουα, μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας αυτής της Κεντρικής Αμερικής.

Συνολικά 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Νικαράγουα το τελευταίο 24ωρο, δήλωσε η υπουργός Υγείας Σόνια Κάστρο. “Γιατροί παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και περιέθαλψαν 200 τραυματίες σε ολόκληρη την επικράτεια”, ανέφερε η Κάστρο σε συνέντευξη Τύπου, όπως ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Nueva Radio Ya. Τουλάχιστον 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τις ταραχές, επιβεβαίωσαν οι ίδιες πηγές.

Την αιματοχυσία καταδίκασε η ιερά σύνοδος των ρωμαιοκαθολικών αρχιεπισκόπων της Νικαράγουας, καταγγέλλοντας μία “οργανωμένη και συστηματική επίθεση” εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Παράλληλα, ακύρωσε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση, οι οποίες προγραμματιζόταν να επαναληφθούν την Πέμπτη και στις οποίες η ίδια έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή.

Εκατόμβη θυμάτων Απρίλιο και Μάιο

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι ομάδες ενόπλων προσκείμενων στην κυβέρνηση άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών την Τετάρτη, Ημέρα της Μητέρας στη Νικαράγουα. Οι πορείες που έγιναν στόχος διεξάγονταν για την απότιση φόρου τιμής στους 80 νεκρούς από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών. “Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν εξαιτίας των ενεργειών ομάδων εγκληματιών που δρουν φορώντας μάσκες είναι 15”, υποστήριξε ο υπαρχηγός της αστυνομίας της χώρας Φρανσίσκο Ντίας και διευκρίνισε ότι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα Μανάγκουα. Κατά την αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξαν, επίσης, θύματα στη Λεόν και στη Μασάγια. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι προσέφερε ιατρικές φροντίδες σε πολλούς από τους τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλούς αστυνομικούς.

Αλληλοκατηγορούνται Ορτέγκα και αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση διέψευσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν υποστηρικτές της και επέμεινε πως δεν ευθύνεται εκείνη για τη βία. Οι διαδηλώσεις στη Νικαράγουα ξέσπασαν στις 18 Απριλίου μετά την κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αυξάνει τις κοινωνικές εισφορές. Ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, πάλαι ποτέ αρχηγός των ανταρτών Σαντινίστας, ακύρωσε τη μεταρρύθμιση, αλλά οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών καταδίκασε το ξέσπασμα βίας στο έθνος της Κεντρικής Αμερικής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την Πέμπτη αυτή που αποκάλεσε “βάρβαρη καταστολή¨” στη Νικαράγουα και προέτρεψε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα, οι οποίες κανονικά έχουν προγραμματιστεί για το 2021 ή το 2022. Ο άλλοτε ήρωας της επανάστασης των Σαντινίστας, που ανέτρεψε τη δικτατορία της Νικαράγουας το 1979, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο, ίσως ανάλογο με εκείνο που είχε πρωταγωνιστήσει και έληξε με την αποκαθήλωση του δικτάτορα Αναστάζιο Σομόζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ & Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις