Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Νικαράγουα: Ο κυκλώνας Τζούλια «σάρωσε» με ανέμους άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα

Νικαράγουα: Ο κυκλώνας Τζούλια «σάρωσε» με ανέμους άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα
Φωτογραφία Reuters

«Σάρωσε» τη Νικαράγουα σήμερα (9.10.2022) ο κυκλώνας Τζούλια καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα και οι σφοδρές καταιγίδες έπληξαν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, προκαλώντας μέχρι και κατολισθήσεις.

Ωστόσο, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα δεν έληξαν με τον κυκλώνα Τζούλια αφού το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο των ΗΠΑ (NHC) προειδοποίησε και για… συνέχεια τις επόμενες ημέρες, όχι μόνο στη Νικαράγουα αλλά και σε όλη την υπόλοιπη περιοχή.

Οι καταιγίδες προκάλεσαν κατολισθήσεις νωρίς το πρωί της Κυριακής κοντά στην περιοχή Λαγκούνα δε Πέρλας, σύμφωνα με το NHC. Στις 05:00 (τοπική ώρα), οι καταιγίδες βρίσκονταν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Μπλούφιλντς.

Η Τζούλια αναμένεται να αποδυναμωθεί σταδιακά στη διάρκεια του περάσματός της από τη Νικαράγουα και φαίνεται να κινείται προς τα ανατολικά του Ειρηνικού από το βράδυ της Κυριακής και μετά.

Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα κινηθεί κοντά ή κατά μήκος των ακτών της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας στον Ειρηνικό κατά την αυριανή ημέρα, αλλά και κατά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το NHC.

«Ξαφνικές πλημμύρες που ενδέχεται να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές και πιθανές κατολισθήσεις λάσπης από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είναι δυνατό να προκληθούν στην Κεντρική Αμερική και στο Νότιο Μεξικό στις αρχές της εβδομάδας», αναφέρει η πρόβλεψη του NHC.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις