Κόσμος

Νικοτίνη και κορονοϊός: Μπορεί να τον καταπολεμήσει;

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Γάλλοι ερευνητές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια μελέτη σε ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν η νικοτίνη μπορεί όντως να βοηθήσει στην καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Η δοκιμή θα περιλαμβάνει ομάδες εργαζομένων σε νοσοκομεία και ασθενών που θα φέρουν επιθέματα νικοτίνης. Θα υπάρχουν επίσης άλλες ομάδες που θα φέρουν επιθέματα με ψευδοφάρμακο, και στη συνέχεια οι ειδικοί θα εξετάσουν αν υπάρχει κάποια διαφορά στον τρόπο που οι οργανισμοί τους αντιδρούν στον SARS-CoV-2.

Η δοκιμή για την νικοτίνη

Αυτόν τον μήνα δημοσιεύτηκε μια γαλλική μελέτη που φαίνεται να δείχνει πως όποιοι καπνίζουν έχουν 80% μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την Covid-19, σε σύγκριση με μη καπνιστές του ίδιου φύλου και ηλικίας. Οι επιστήμονες έκαναν την υπόθεση ότι η νικοτίνη, που περιέχεται στα τσιγάρα, μπορεί να επηρεάζει τον νέο κορονοϊό και να μην του επιτρέπει να προσκολληθεί σε υποδοχείς στο σώμα.

Click4more: Σχολεία: Μάθε παιδί μου γράμματα… από τα δύο μέτρα, ίσως με μάσκα, ακόμα κι απ’ το σπίτι

«Έχουμε τον ιό που φτάνει στον υποδοχέα και η νικοτίνη τον μπλοκάρει και αυτοί οι δύο χωρίζονται», είπε ο Ζαν-Πιερ Σανζέ, επίτιμος καθηγητής νευροεπιστημών στο ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας, εξηγώντας αυτήν την υποθετική διαδικασία. Ο Σανζέ ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης, μαζί με τον Ζαΐρ Αμουρά, καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ του Παρισιού. Οι δύο τους θα αναλάβουν τώρα αυτήν τη μελέτη.

Ο Αμουρά είπε ότι το σημαντικότερο μέρος της μελέτης τους θα είναι η δοκιμή που θα κάνουν σε μια ομάδα 1.500 γιατρών και νοσηλευτών. Θέλουν να δουν αν κάποιοι από αυτούς θα προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό και αν εκείνοι που θα φέρουν τα επιθέματα νικοτίνης θα είναι πιο «ανθεκτικοί» από τους συναδέλφους τους με τα εικονικά επιθέματα.

«Θα μπορούσε να μας δώσει ένα μέσο για να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού», εξήγησε.

Παρόμοιες δοκιμές θα γίνουν και σε μια ομάδα 400 ανθρώπων που νοσηλεύονται με συμπτώματα κορονοϊού. Ο στόχος είναι να καταλάβουν οι επιστήμονες αν η νικοτίνη διαφοροποιεί την πορεία της ασθένειας.

Η δοκιμή θα ξεκινήσει σε περίπου τρεις εβδομάδες. Οι ερευνητές είπαν ότι θα προσέξουν πολύ ώστε να διασφαλίσουν ότι η μελέτη τους δεν θα ενθαρρύνει κάποιους ανθρώπους να ξεκινήσουν το κάπνισμα, δεδομένων των επιβλαβών συνεπειών του για την υγεία. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό», είπε ο Σανζέ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στην Πολωνία: Με στρατιωτική στολή και βαρύ οπλισμό ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Κρακοβία
Σύμφωνα με τις αρχές είχε ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές απόψεις, ενώ μετά την επίθεση τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ένοπλη επίθεση στην Κρακοβία
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Μακελειό στην Πολωνία: 25χρονος ακροδεξιός με «υπερεθνικιστικές» απόψεις ο δράστης – Ακόμη τρεις νεκροί εντοπίστηκαν σπίτι του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από τους πυροβολισμούς στην Πολωνία - Ο δράστης φέρεται να σκότωσε την οικογένειά του πριν ανοίξει πυρ στην καρδιά της Κρακοβίας
Πολωνία
27
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου 8