Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για την προκλητικότητα της Τουρκίας!

Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για την προκλητικότητα της Τουρκίας!

Το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου έναντι της προκλητικότητας που δείχνει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας επιλέγει η Κομισιόν. Ζητά ψυχραιμία και τονίζει πως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου!

Πηγές της Κομισιόν, όταν ρωτήθηκαν για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αρκέστηκαν να απαντήσουν ότι η ιστορία έχει δείξει ότι ο μόνος τρόπος να λύνονται τα θέματα με την Τουρκία είναι η στρατηγική της ψυχραιμίας.

Η στρατηγική αυτή, επεσήμαναν, αποδείχθηκε στην περίπτωση του προσφυγικού, η συμφωνία για το οποίο έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό των ροών αλλά και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι πηγές της Κομισιόν πήραν αποστάσεις από Ελλάδα και Κύπρο σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Κομισιόν, ανέφεραν οι πηγές της Επιτροπής, δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε στρατό και αποτρεπτική δύναμη. Το μόνο που μπορεί να κάνει και το έχει ήδη πράξει, σημείωσαν, είναι να ζητήσει από την Τουρκία σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Όλα αυτά ενώ το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη δεν είναι καλό (σ.σ. ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν ζήτησε ήδη να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις), καθώς πληθαίνουν οι κυβερνήσεις που ζητούν πιο επιθετική στάση, ενώ αν εκλεγεί ο Μ. Βέμπερ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η πίεση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Το ζητούμενο, κατά τις πηγές της Κομισιόν, είναι να βρεθεί ο τρόπος να συνεχίσει η Ευρώπη να λύνει θέματα με την Τουρκία μεταξύ άλλων και στα ζητήματα της τρομοκρατίας που η τουρκική συνδρομή είναι πολύτιμη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις