Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νησιά Τόνγκα: Αεροπλάνο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά γύρισε πίσω λόγω κρούσματος κορονοϊού

Νησιά Τόνγκα: Αεροπλάνο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά γύρισε πίσω λόγω κρούσματος κορονοϊού

Την ώρα που η βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο στα νησιά  Τόνγκα, που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από το ηφαίστειο και το τσουνάμι, αεροπλάνο από την Αυστραλία που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του καθώς εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού στο πλήρωμά του.

Στα νησιά Τόνγκα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορονοϊού και για τον λόγο αυτό έχουν υιοθετήσει μια αυστηρή πολιτική για την είσοδο στη χώρα, με τις αρχές να έχουν ζητήσει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας -που ξεκίνησε χθες Πέμπτη- να γίνεται χωρίς επαφή.

Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το Μπρίσμπεϊν χθες το απόγευμα, αλλά στη μέση της διαδρομής αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία όταν το πλήρωμα ενημερώθηκε για ένα κρούσμα κορονοϊού, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστραλιανής Άμυνας.

Το πλήρωμα είχε υποβληθεί σε rapid test πριν την αναχώρηση, τα οποία ήταν αρνητικά, αλλά τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, που βγήκαν αργότερα, έδειξαν ότι ένα μέλος του είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Κάλυψε τα πάντα η τέφρα, μολυσμένο το νερό

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι, οι κάτοικοι του μικρού νησιωτικού κράτους του Ειρηνικού δυσκολεύονται να βρουν καθαρό πόσιμο νερό, ενώ τα σπίτια τους έχουν καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα.

“Καθαρίζουμε τέφρα από τη Δευτέρα”, δήλωσε ο Μπράνκο Σούγκαρ, 61 ετών, ιδιοκτήτης επιχείρησης στην πρωτεύουσα Νουκουαλόφα.

“Τα πάντα είναι σκονισμένα και μας τελειώνει το νερό”, πρόσθεσε. “Έχουμε μόνο νερό βρύσης, αλλά αυτό έχει μολυνθεί. Απλώς καθαρίζουμε, καθαρίζουμε, καθαρίζουμε και δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε από την πολλή σκόνη”.

Οι πρώτες πτήσεις που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προσγειώθηκαν στην Τόνγκα χθες μεταφέροντας νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και γεννήτριες.

Το νεοζηλανδικό πλοίο HMNZS Aotearoa, που μεταφέρει 250.000 λίτρα νερού και μπορεί να παράγει 70.000 λίτρα ημερησίως μέσω μιας εγκατάστασης αφαλάτωσης που διαθέτει, αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τόνγκα.

Επίσης το αυστραλιανό HMAS Adelaide που έχει αναχωρήσει από το Μπρίσμπεϊν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο νησιωτικό κράτος.

 

Αίτημα για έκτακτη βοήθεια

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίτς δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου ότι η Τόνγκα ζήτησε έκτακτη βοήθεια και ο οργανισμός είναι σε στενή επαφή με τις αρχές.

“Ομάδες αξιολόγησης έχουν φτάσει στα περισσότερα σημεία της χώρας, περιλαμβανομένων των απομονωμένων και απομακρυσμένων νησιών”, εξήγησε.

“Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για την πρόσβαση σε ασφαλές νερό για 50.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην ποιότητα του νερού και οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στο εμφιαλωμένο”, πρόσθεσε.

Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την καταστροφή των σοδειών και το πλήγμα στην κτηνοτροφία και τις ιχθυοκαλλιέργειες λόγω της ηφαιστειακής τέφρας και της διείσδυσης θαλασσινού νερού αλλά και του ενδεχόμενου της όξινης βροχής, επεσήμανε ο Ντιζαρίτς.

Επίσης υπάρχουν αναφορές για ελλείψεις στα καύσιμα, σημείωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις