Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Νόμπελ Ειρήνης 2017: Στην Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών

Νόμπελ Ειρήνης 2017: Στην Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών
REUTERS

Το νικητή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2017 ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία. Πρόκειται για την Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων.

Με σαφή πολιτική χροιά το φετενό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Απονεμήθηκε στην Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων ( ICAN).

Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον ICAN δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα στέλνει σαφές μήνυμα στην Βόρεια Κορέα και τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν.

H Νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ προειδοποίησε πως ο κίνδυνος μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι σήμερα μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό.

Νόμπελ Ειρήνης 2017: Το μήνυμα της Σουηδικής Ακαδημίας στην Βόρεια Κορέα

«Ο ICAN ηγείται στην κοινωνία στην προσπάθεια να απαγορευθούν τα πυρηνικά όπλα με βάση το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ.

«Το επόμενο βήμα για να ελευθερωθεί ο πλανήτης μας από τα πυρηνικά όπλα πρέπει να γίνει μαζί με τις χώρες που είναι εξοπλισμένες με αυτά», πρόσθεσε.

«Το Νόμπελ Ειρήνης 2017 καλεί όλες τις χώρες με πυρηνικά να ξεκινήσουν διαδικασίες για την σταδιακή κατάργηση των 15.000 πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο».

«Ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν για πολύ καιρό».

«Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους και ο κίνδυνος να προμηθευθούν περισσότερες χώρες πυρηνικά όπλα είναι πραγματικός, όπως δείχνει η Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο, 122 χώρες υιοθέτησαν τη Συνθήκη του ΟΗΕ για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, όμως κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία, παρέμειναν εκτός των συνομιλιών.

Με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης επιδιώκεται να προωθηθεί η υπόθεση του αφοπλισμού εν μέσω πυρηνικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.

Επίσης είναι μετέωρη η συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και μεγάλες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία με το Ιράν «τη χειρότερη που έχουμε διαπραγματευθεί ποτέ».

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες πως ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα πως δεν θα επιβεβαιώσει αυτή τη συμφωνία ορόσημο.

Ο ICAN, ιδρύθηκε το 2007 και έχει 468 οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται σε όλο τον κόσμο.

Η ICAN αυτοχαρακτηρίζεται ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων βάσης σε περισσότερες από 100 χώρες. Δημιουργήθηκε στην Αυστραλία και εγκαινιάσθηκε επισήμως το 2007 στη Βιέννη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις