Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Η Ναργκίς Μοχαμάντι δηλώνει «πιο παθιασμένη και αισιόδοξη»

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Η Ναργκίς Μοχαμάντι δηλώνει «πιο παθιασμένη και αισιόδοξη»
Φωτογραφία Reuters

«Πιο αποφασιστική, πιο υπεύθυνη, πιο παθιασμένη και πιο αισιόδοξη», δηλώνει η Ναργκίς Μοχαμάντι, η Ιρανή ακτιβίστρια που φυλακίστηκε για τον αγώνα της κατά των καταπιεσμένων γυναικών στη χώρα, μετά τη βράβευσή της με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Σε δήλωσή της στην εφημερίδα New York Times μετά τη βράβευσή της με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, η Ιρανή ακτιβίστρια υπέρ ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της και ότι νιώθει ικανοποίηση από την παγκόσμια στήριξη και την αναγνώριση της εκστρατείας της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ελπίζω επίσης αυτή η αναγνώριση να καταστήσει τους Ιρανούς που διαμαρτύρονται ζητώντας αλλαγή πιο ισχυρούς και πιο οργανωμένους. Η νίκη είναι κοντά», δήλωσε η Ναργκίς Μοχαμαντί στους New York Times, μετά τη βράβευσή της με το Νόμπελ Ειρήνης.

Ταγί Ταχμανί: Η βράβευση θα ενισχύσει το έργο της

Ο σύζυγος της Ναργκίς Μοχαμαντί, ο Ταγί Ταχμανί, μίλησε σήμερα στο Reuters και είπε ότι η βράβευσή της με το Νόμπελ Ειρήνης θα ενισχύσει περαιτέρω τον αγώνα της και το κίνημα του οποίου ηγείται.

«Αυτό το βραβείο Νόμπελ θα ενισχύσει τον αγώνα της Ναργκίς για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κυρίως, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα βραβείο για το κίνημα ‘γυναίκα, ζωή, ελευθερία’», δήλωσε ο σύζυγός της Μοχαμαντί, ο Ταγί Ταχμανί, σε συνέντευξή του στο σπίτι του στο Παρίσι.

«Αυτό το βραβείο είναι για όλους τους ανθρώπους του Ιράν, για τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος και συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η Ναργκίς και άνθρωποι σαν εκείνη έχουν επιλέξει αυτού του είδους τη ζωή, και, εάν υποστηριχθούν, θα ενισχυθεί το κίνητρό τους να κυνηγήσουν τους στόχους τους».

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, που αποφασίζει ποιος θα βραβευθεί, κάλεσε το Ιράν να αφήσει ελεύθερη την Μοχαμαντί, μια από τις κορυφαίες ακτιβίστριες της χώρας που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών και την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Αναλένα Μπέρμποκ: Η βράβευση δείχνει τη δύναμη των γυναικών για την ελευθερία

Τη βράβευση της Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης σχολιάζει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), αναφέροντας ότι δείχνει «τη δύναμη των γυναικών για την ελευθερία».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να σιωπήσει η χωρίς φόβο φωνή της Μοχαμαντί, το μέλλον του Ιράν είναι οι γυναίκες», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας για τη φυλακισμένη ακτιβίστρια.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία, σύμμαχος του Ιράν, «δεν έχει κάποια αντίδραση» για τη βράβευση της Μοχαμαντί. «Δεν έχουμε κάποια αντίδραση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις