Κόσμος

Νόμπελ Ιατρικής: Οι σπουδαίες ανακαλύψεις των τριών βραβευθέντων!

Ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Κάμπελ, ο Ιάπωνας Σατόσι Ομούρα και η Κινέζα Γιούγιου Του είναι οι επιστήμονες που κέρδισαν από κοινού το βραβείο Νόμπελ 2015 Ιατρικής και Φυσιολογίας για το έργο τους στην καταπολέμηση των παρασιτικών ασθενειών και της ελονοσίας, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή Νόμπελ.

“Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ έχουν αναπτύξει θεραπείες που έφεραν επανάσταση στη θεραπεία ορισμένων από τις πιο καταστροφικές παρασιτικές ασθένειες”, επεσήμανε η Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας. Οι βιοχημικοί Ουίλιαμ Κάμπελ, 85 ετών, και Σατόσι Ομούρα, 80 ετών, βραβεύονται από κοινού για τις “εργασίες τους σε μια νέα θεραπεία κατά των λοιμώξεων που προκαλούνται από παράσιτα”, ενώ η Γιούγιου Του βραβεύεται για τις “ανακαλύψεις της που αφορούν μια νέα θεραπεία κατά της ελονοσίας”.

“Οι Ουίλιαμ Κάμπελ και Σατόσι Ομούρα ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία, το Avermectin, του οποίου τα έκδοχα μείωσαν ριζικά τη συχνότητα εκδήλωσης της ογκοκέρκωσης και της λεμφικής φιλαρίασης, ενώ η θεραπεία αποδείχτηκε αποτελεσματική στην καταπολέμηση ολοένα και περισσότερων άλλων παρασιτικών ασθενειών”. Η 84χρονη Γιούγιου Του ανακάλυψε μια ιδιαίτερα δραστική θεραπεία κατά της ελονοσίας χάρη σε ένα εκχύλισμα του φυτού Artemisia annua.

Είναι η 12η γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Ιατρικής μετά την καθιέρωση του θεσμού των βραβείων Νόμπελ το 1901. Η ογκοκέρκωση είναι η δεύτερη συχνότερη μολυσματική αιτία τύφλωσης στον κόσμο.

Οι τρεις βραβευθέντες διαδέχονται τον αμερικανο-βρετανό ψυχολόγο Τζον Ο’Κιφ και το ζεύγος των νορβηγών νευροεπιστημόνων Έντβαρντ και Μέι-Μπριτ Μόζερ που τιμήθηκαν το 2014 “για την ανακάλυψη των κυττάρων που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο”, ένα “εσωτερικό GPS” του εγκεφάλου που διαφωτίζει για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο βραβείο που ανακοινώνει η επιτροπή για το 2015. Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο. Την προσεχή Δευτέρα, στις 12 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Οικονομίας με το οποίο ολοκληρώνεται η σειρά των φετινών βραβείων. Κάθε βραβείο συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (σχεδόν 855.000 ευρώ/960.000 δολάρια ΗΠΑ) το οποίο μοιράζονται οι βραβευθέντες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πτώση αεροσκάφους στην Τουρκία: Ένα χωριό γλίτωσε την τραγωδία για μόλις 30 δευτερόλεπτα
Αν το αεροπλάνο που μετέφερε την Ελληνίδα αεροσυνοδό και τον Λίβυο Στρατηγό είχε συνεχίσει να πετάει εκτός ελέγχου για άλλα 30 δευτερόλεπτα, θα είχε συντριβεί στο κέντρο του χωριού, 2 χλμ. μακριά
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Βροχές και πλημμύρες έθεσαν το Λος Άντζελες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα
Απίστευτη ταλαιπωρία για τους κατοίκους την παραμονή των Χριστουγέννων - Προειδοποιήσεις και για κατολισθήσεις - «Σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες» προειδοποιεί η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία
Πλημμύρα
Ο Ζελένσκι εύχεται για τον Πούτιν «μακάρι να πεθάνει» και να έρθει ειρήνη για την Ουκρανία – Το αιχμηρό χριστουγεννιάτικο μήνυμά του
Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξε δώρα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών - Εκείνος της χάρισε κοσμηματοθήκη, ενώ η Μαρία Ζαχάροβα τού έδωσε φάκελο με μία έκθεσή της
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
24